Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
0°C
JUTRI
14°C
4°C

Parada učenja na Tednu vseživljenjskega učenja

MOCIS vsako leto povabi k sodelovanju društva, šole, založbe in še koga, da predstavi svoje delovanje in dobre prakse. Tudi letos smo se vabilu odzvali in z veseljem sodelovali s kar tremi projekti. Ziva knjižnica, Meškova mobilna bukvarnica na kolesu ter Meškova bukvarnica v čebeljem panju.

Mobilna Meškova bukvarna (Zavod Ekopren in naša bukvarna), Živa knjižnica (projekt vodi nova predsednica društva, Petra Šteharnik) in Meškove bukvarnice so bukvarnice, ki stojijo na prostem.


Živa knjižnica je  v branje ponudila tri žive knjige:
Marinko Lampreht, Matejo Mlakar in Borislavo. Projekt vodi Petra Šteharnik in se bo nadgrajeval. V Živo knjižnico bi radi povabili čimveč ljudi, ki bi bili pripravljeni razodeti svoje izkušnje in s tem pripomogli razbijati stereotipe na različnih področjih, ki jih nemalokrat obravnamo kot marginalne skupine (homoseksualci, begunci, odvisniki ...). Če imate željo postati živa knjiga, se javite gospe Petri Šteharnik, ki vodi projekt.
Meškova bukvarnica. Čeprav so to predelani pravi čebelji panji, se v njih skriva hrana za dušo. Namenjene so knjigam, ki nosijo krajše vsebine, da jih lahko uporabniki berejo na prostem. Lahko jih tudi zamenjajo ali pa samo prinesejo. Pedagoški delavci jih lahko uporabijo kot didaktični pripomoček za razlago, na kakšen način so narejeni panji ter kako čebelice nabirajo med. Prva stoji na dvorišču Rotenturna, druga je postavljena na igrišču četrtne skupnosti Polje, naslednje tri pa so luč sveta ugledale v Tednu ljubiteljske kulture 2022, ob Štrekni. Zadnje tri so porisali člani območne ljubiteljske likovne sekcije Mislinjske doline, ki delujejo v sklopu Raum AU-ja. Zadnja bo postavljena pri Prvi osnovni šoli.
Projekt Društva ljubiteljev knjig Meškova bukvarna je zahteval veliko sodelujočih, in sicer: panje je izdelal Andrej Merzdovnik, ki izdeluje tudi prave čebelje panje, za uporabo bukvarnice jih je dodelal hišnik Šolskega centra Slovenj Gradec, Ivan Janis, pri Feya wood dekorju so poskrbel za njihovo trajnost ter prevoze, otroci VVZ-ja Slovenj Gradec so porisali bukvarnico na igrišču četrtne skupnosti Polje, Hana Jeseničnik iz Prve OŠ Slovenj Gradec je porisala bukvarnico na dvorišču Rotenturna. Komunalno podjetje Slovenj Gradec po potrebi izvede montažo. Naj se na tem mestu zahvalim vsem, tudi Mestni občini Slovenj Gradec, ki je projekt prepoznala kot projekt, ki spada v sklop naziva »Branju prijazna občina«, ki smo ga prejeli lani ter na razpisu Meškovi bukvarni dodelila finančna sredstva za izvedbo.

Meškova mobilna bukvarna je nastala v sodelovanju z Zavodom Ekopren. Pobudaje prišla od našega člana Vladimirja Jarha Nikoliča, ki je projekt tudi izpeljal ter s tem pripomogel k predstavitvi našega delovanja.


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi