Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
8°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Sevnica prejela znak Slovenija zelena destinacija, GOLD

O zelenem znaku in zeleni shemi se je z Matejem Imperlom, zelenim koordinatorjem destinacije Sevnica, pogovarjala Mojca Pernovšek, direktorica KŠTM Sevnica
Najprej čestitke za prejeti znak.

Hvala lepa za čestitke, v imenu zelene skupine in destinacije Sevnica.


Zakaj se je Občina Sevnica odločila pristopiti k pridobivanju tega certifikata in kaj to pomeni za občino?

Občina Sevnica se je kot turistična destinacija odločila za vstop v zeleno shemo slovenskega turizma z namenom celovite presoje stanja turizma in pridobitve smernic razvoja turizma v prihodnje. Kot lokalna skupnost si prizadeva za razvoj turizma kot gospodarske panoge, ki je v svetu in Sloveniji čedalje pomembnejša z vidika prihodkov in tudi zaposlitev. Slovenija kot država v turizem vlaga in ga promovira, glavno vlogo pri promociji turizma pa je prevzela Slovenska turistična organizacija (STO), ki Slovenijo promovira kot »zeleno« in v tem sklopu promovira zelene destinacije, zelene ponudnike nastanitev, zelene parke, zelene ponudnike hrane …  V zeleno shemo se vključujejo tiste občine ali nekaj občin skupaj kot skupna destinacija, ki želijo iti v korak s slovenskim in svetovnim turizmom. Prejeti znak je dokaz, da se je destinacija odločila za celovito presojo stanja turizma, žlahtnost znaka pa je priznanje za, če lahko tako rečemo, stopnjo razvitosti turizma v destinaciji.

 

Kdo je sodeloval pri prijavi in kdo sodeluje pri aktivnostih, ki so pogoj za pridobitev certifikata?

Odločitev za vstop v zeleno shemo je že leta 2017 sprejela Občina Sevnica, operativno nalogo pa je sprejel KŠTM Sevnica. Matej Imperl, zaposlen na KŠTM Sevnica, imam zato tudi vlogo zelenega koordinatorja. Vsebinska področja, ki jih shema meri in ocenjuje, so zelo različna in so deljena v šest osnovnih vsebinskih sklopov, ti pa so razdeljeni v nadaljnjih 114 vsebinskih področij. Merila poleg stanja turistične ponudbe ocenjujejo tudi stanje narave, odnos do kulturne dediščine, kulturne krajine in okolja, ravnanje z odpadki, vodnimi viri  in odpadnimi vodami, upoštevajo odnos do energije, mobilnosti, dostopnosti  … Vsebinska področja so zelo široka, zato je na ravni destinacije oblikovana zelena skupina, v katero so vključeni predstavniki Občine Sevnica, Komunale Sevnica, KŠTM Sevnica, JSKD Sevnica, Zavoda za gozdove, Zavoda za varstvo narave, Kozjanski park … Prav presenetljivo je, kaj vse se ocenjuje in meri v sklopu zelene sheme in kaj vse hkrati lokalna skupnost, javni zavodi in preostale ustanove spremljamo ter upoštevamo v sklopu svojega dela.

 

S katerimi izzivi ste se srečevali pri pripravi?

V času prve presoje v letu 2017 in ob prejemu srebrnega znaka Slovenija zelena destinacija silver v letu 2018 je bila celotna zelena shema vsebinsko kompleksen zalogaj, ki je zahteval veliko dela, pripravo dokumentacije in analiz ter komunikacije v zeleni skupini in tudi med turističnimi deležniki, to je  turističnimi ponudniki, vodniki, ponudniki hrane in drugimi. Ob ponovni presoji v letu 2021 je bila shema sicer znana, vendar je bila vsebina dopolnjena, merila pa bolj natančna in stroga, tako da je bilo potrebnih spet veliko komunikacije in dela v zvezi s pripravo in zbiranjem dokumentacije. Merila sprašujejo na primer o stopnji ogljičnega odtisa, vplivih podnebnih sprememb na stanje turizma v destinaciji, spremljanju značilnosti in zadovoljstva obiskovalcev ter o nekaterih preostalih pogledih, o katerih pomembnosti se morda do zdaj nismo toliko spraševali in lahko rečemo, da smo razširili svoje obzorje.

 

To je najvišje priznanje na tem področju, kajne? Kateri so izzivi in priložnosti občine za naprej, obdržati certifikat, ga nadgraditi ...?

Praktično je zlato priznanje najvišje priznanje in s tem priznanjem je Sevnica kot turistična destinacija prišla v krog najbolj znanih slovenskih turističnih destinacij. Obstaja sicer tudi platinasto priznanje, ki ga je do zdaj prejela le ena občina, tako da imamo še prostor za izboljšave in razvoj, vendar je za prihodnje triletno obdobje bistveno, da se kot destinacija še vnaprej razvijamo v zeleni, trajnostni smeri in žlahtnost znaka predvsem ohranimo. Zeleni znak ne ocenjuje števila turistov, števila prenočitev ali  števila postelj, ampak enakovreden odnos do turistov, prebivalcev in okolja. Bolj kot številke so pomembni kakovost, trajnost, prijaznost, možnosti.

Izzivov za v prihodnje je več. Prvi pomemben izziv je vzpostavitev nenehne komunikacije in sodelovanja med turističnimi deležniki: med gostinskimi ponudniki, ponudniki  nastanitev, obrtniki in pridelovalci,  javnimi institucijami, lokalno skupnostjo ter pretok informacij, znanja in sodelovanja. Drugi izziv bo pravočasno prilagajanje turistične ponudbe vplivom podnebnih sprememb ter spremembam v navadah in pričakovanju gostov. Še posebno pa velja poudariti tretji izziv, in sicer spodbujanje turističnih ponudnikov v smeri visoke kakovosti, trajnosti, okoljske prijaznosti in tudi nastanek novih turističnih produktov. Pravzaprav bi si želeli, da se čim več turističnih ponudnikov iz destinacije Sevnica odloči za vstop v zeleno shemo in pridobitev zelenih okoljskih znakov, kot  sta v letu 2021 že dosegla dva naša ponudnika.   Hotel Ajdovec je pridobil mednarodni okoljski znak travelife in zeleni znak green accommodation, Gostišče Repovž pa mednarodni znak green key ter zelena znaka green accommodation in green cuisine. Njuni dosežki in pridobljeni znaki so pomembno pripomogli k temu, da smo kot destinacija prejeli zlati znak. 

 

Kakšni so učinki oziroma zakaj so zeleni znaki pomembni za destinacijo, ponudnike …?

Zeleni znaki so pomembni z vidika promocije, saj STO  prejemnike znakov vključuje v skupne slovenske turistične produkte in jih aktivno promovira na turističnih sejmih, borzah in turističnih trgih nasploh. Destinacija Sevnica je bila na podlagi svojega znaka in znakov Hotela Ajdovec in Gostišča Repovž vključena v slovenski kolesarski produkt Slovenia Green Gourmet Tour, ki povezuje več slovenskih destinacij v desetdnevni kolesarski produkt, katerega pomemben del sta poleg kolesarske ponudbe zlasti gostinska in nastanitvena ponudba. Nič manj pomembni učinki vstopa v zeleno shemo pa so predvsem okoljski in energijski  ter seveda novi pogledi in znanje, na kar shema skozi mednarodne kriterije opozarja in spodbuja k rešitvam.  Naj zaključimo z mislijo, da je Sevnica kot turistična destinacija na pravi, razvojni poti, zagotovo pa še nismo na cilju.

Oglejte si tudi