Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, SevnicaObčine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, ŽetaleObčine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, VrhnikaObčine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, PostojnaObčine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, VipavaObčine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, VeržejObčine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, ŽužemberkObčine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, SežanaObčine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob SaviObčine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, ŽalecObčine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, VuzenicaObčine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica
Mojaobčina.si
/var/www/mojaobcina.si/httpdocs/img/index/final_imgs/statisticne_regije_slovenije.svg
Oceni objavo

Dolinškov kozolec

Primerno za: Družine

Željni pravega podeželskega doživetja? Ustavite se na Šmarčni, vasici na desnem bregu reke Save, ki je bila v pisnih virih prvič omenjena v času Primoža Trubarja. Tu naredi Sava največji okljuk od izvira do izliva, zato ni čudno, da so Šmarčani znani tudi kot kavsarji. To ime se jih je prijelo, ko so v preteklosti 'nakavsali' oziroma s posebnimi kavlji lovili les, ki ga je deroča reka po nevihtah in nalivih prinesla s seboj in ga uporabljali za kurjavo. Njihovo orodje si poleg bogate zbirke drugih predmetov vezanih na vsakdan tukajšnjega preprostega človeka lahko ogledate na Dolinškovem kozolcu.


Dolinškov kozolec

Dolinškov kozolec Toplar na Šmarčni je bil postavljen leta 1920. Kmetija Knez je bila večja kmetija na Šmarčni, kar je vplivalo tudi na velikost kozolca. Kozolec je služil različnim namenom, predvsem sušenju sena in žita na drogovih štantov. Sušenje je potekalo tudi v brani, od koder se je pred zimo in vetrovi spravilo suho seno na podstreho kozolca. V spodnjem delu kozolca je bil prostor za kmetijske stroje, spravilo koruznice, sušenje našpiljenega lesa in v jesenskih mesecih spravilu krompirja pobranega iz njiv, kjer se je nato pod kozolcem prebiral in sortiral v gajbice in kasneje v vreče. Leta 1974 se je ob kozolec postavil še stegnjeni kozolec z dvema oknoma, zaradi potrebe po večji količini sušenja sena, kajti kmetija se je preusmerila v večje število živine in pridelavo mleka.

Kozolec je svojemu dejanskemu namenu služil vse do leta 1988. V tistem obdobju se je na kmetiji zgradil novi živinski hlev s podom, kamor se je shranjevalo seno in po dnevni potrebi odmetavalo skozi lino direktno v hlev. Pod kozolcem pa so še vedno imeli prostor kmetijski stroji in drugi materiali. V letu 2009 so se na kmetiji odločili, da kozolec očistijo in ga prenovijo v izvirnem stanju, vanj pa postavijo etnološko zbirko kmečkega in gospodinjskega orodja iz okoliških krajev. 

Več preberite na www.dolinskov-kozolec.si ali povprašajte v našem TICu.


KŠTM Sevnica,
TIP Sevnica in Doživljaj, TA Posavje
Glavni trg 19
8290 Sevnica

Kontakti
+386 51 680 287
+386 7 81 65 462
dozivljaj@kstm.siOglejte si tudi