Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Predstavljene aktivnosti na projektu "Prevzem in tehnološka posodobitev namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček"

Župani petih občin – Mestne občine Nova Gorica, Občine Ajdovščina, Občine Miren - Kostanjevica, Občine Renče - Vogrsko in Občine Šempeter - Vrtojba, ki je občina koordinatorka, so na novinarski konferenci 4. oktobra 2023 predstavili aktivnosti na projektu Prevzem in tehnološka posodobitev namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček. Ustrezno posodobljen in delujoč namakalni sistem je namreč ključnega pomena za obstoj in nadaljnji razvoj kmetijstva Vipavske doline, v katerem vidijo sodelujoče občine velik potencial. Zato so združile moči z državo, da v čim krajšem možnem času poiščejo trajno rešitev za namakalni sistem, ki skupaj obsega kar 16 namakalnih polj.  

Trenutno potekajo aktivnosti za prenos lastninske pravice ter upravljanja in vzdrževanja namakalnega sistema na občine, na območju katerih se sistem nahaja. V zaključni fazi je tudi osnutek Odloka o namakalnem sistemu Namakalni razvod Vogršček in o izvajanju gospodarske javne službe upravljanja, vzdrževanja in delovanja namakalnega sistema, ki ga morajo občine spreti še pred prenosom lastninske pravice. Občinski sveti bodo skupni odlok predvidoma obravnavali v jeseni.

Prav tako so občine že pripravile seznam lastnikov zemljišč po občinah in po posameznih namakalnih poljih, saj je eden izmed pogojev za prijavo na javni razpis za tehnološko posodobitev namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom, tudi podpis pogodb o namakanju s strani lastnikov zemljišč. V naslednjih dneh bodo le-ti na dom prejeli dopise z osnutkom pogodb o namakanju, organizirane pa bodo tudi predstavitve projekta, kjer bodo strokovne službe odgovorile na morebitna vprašanja. Na podlagi izkazanega interesa lastnikov zemljišč in na podlagi popisa stanja namakalnega sistema, bodo občine uskladile posamezne faze obnove obstoječe infrastrukture.

Župani se nadejajo čim večjega sodelovanje s strani lastnikov, saj bo ravno izkazan interes iz njihove strani tisti, ki bo odprl pot za prijavo na javni razpis za sanacijo namakalnega sistema.

 

Spomnimo

Občina Šempeter - Vrtojba (koordinatorka projekta), Mestna občina Nova Gorica, Občina Ajdovščina, Občina Miren - Kostanjevica in Občina Renče - Vogrsko so v začetku leta 2018 (5. januar 2018) z Republiko Slovenijo sklenile pismo o nameri o ureditvi razmer na pregradi Vogršček in namakalnem razvodu Vogršček.

S pismom o nameri:

  • se je Republika Slovenija obvezala, da bo v državnem proračunu zagotovila sredstva za sanacijo pregrade Vogršček;
  • so občine podpisnice izkazale interes za prenos lastninske pravice, upravljanja in vzdrževanja na državnem namakalnem sistemu »Namakalni razvod Vogršček«;
  • so podpisnice skupaj ugotovile, da se namakalni sistem »Namakalni razvod Vogršček« lahko obnovi ali na novo zgradi iz sredstev Programa razvoja podeželja 2014–2020.

Od podpisa pisma o nameri je Republika Slovenija svojo obvezo uresničila v smislu, da je zagotovila proračunska sredstva za prenovo pregrade ter naročila potrebna dela, ki so bila v lanskem letu dokončana.

Prav tako so v lanskem letu zgoraj navedene občine, na območju katerih leži namakalni sistem, z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano podpisale »Pogodbo o prenosu lastninske pravice ter upravljanja in vzdrževanja državnega namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček«, med sabo pa sklenile »Sporazum o sodelovanju na projektu prevzem in tehnološka posodobitev namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček in organiziranju gospodarske javne službe upravljanje, vzdrževanje in delovanje lokalnega namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček«.  

Pogodba o prenosu lastninske pravice ter upravljanja in vzdrževanja državnega namakalnega sistema Namakalni razvod Vogršček predvideva brezplačni prenos lastninske pravice ter upravljanje in vzdrževanje na občine s 1. januarjem 2024. S prenosom lastninske pravice na občine bo državni namakalni sistem Namakalni razvod Vogršček postal lokalni namakalni sistem. Za tehnološko posodobitev namakalnega sistema bodo občine kandidirale na javnem razpisu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ko bo le-ta objavljen.

Do takrat pa morajo občine skleniti pogodbe o namakanju z lastniki zemljišč, ki imajo na območju namakalnega sistema, ki je predmet tehnološke posodobitve, v skupni lasti delež površin, ki bo v predpisu za izvajanje Skupnega strateškega načrta 2023–2027 določen kot pogoj za dodelitev sredstev iz naslova tehnološke posodobitve namakalnih sistemov.

Trenutno še veljavna Uredba o izvajanju ukrepa naložbe v osnovna sredstva in podukrepa za naložbe v gozdarske tehnologije ter predelavo, mobilizacijo in trženje gozdarskih proizvodov iz Programa razvoja podeželja 2014–2020 predvideva tudi sofinanciranje operacij Tehnoloških posodobitev namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom.

Uredba določa, da so upravičenci do podpore iz operacije tehnoloških posodobitev namakalnih sistemov, ki so namenjeni več uporabnikom, lahko tudi pravne osebe, ki jih lastniki zemljišč pooblastijo za izvedbo tehnoloških posodobitev takih namakalnih sistemov.

Pogoj pa je, da mora upravičenec ob predložitvi vloge za sofinanciranje priložiti pogodbe o namakanju z lastniki zemljišč, ki imajo skupaj v lasti vsaj 50 odstotkov površin na območju namakalnega sistema, ki je predmet posodobitve, če gre za lokalni namakalni sistem. 

Prav tako morajo sodelujoče občine do datuma prenosa lastninske pravice, v skladu z Zakonom o kmetijskih zemljiščih, ustanoviti lokalno javno službo za upravljanje z namakalnim sistemom Namakalni razvod Vogršček.

Oglejte si tudi