Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
10°C
JUTRI
21°C
12°C
Oceni objavo

Dobre prakse naše občine predstavljene na seminarju Orodja, metode in prakse čezmejnega sodelovanja

Kako najti in odstraniti ovire za čezmejno sodelovanje? Kako vrednotiti morebitni vpliv notranje politike na čezmejno sodelovanje? Kako se izogniti nastajanju novih problemov pri že obstoječih sodelovanjih? Kako se učiti na izkušnjah drugih? Na vsa ta in na še veliko drugih vprašanj so poskušali odgovoriti sodelujoči na dvodnevnem seminarju na temo Orodja, metode in prakse čezmejnega sodelovanja, ki se je 18. in 19. oktobra odvijal v Gorici in Šempetru pri Gorici. Mednarodno srečanje je za Svet Evrope (Generalni direktorat za demokracijo)

organiziral Inštitut za mednarodno sociologijo (ISIG) iz Gorice pod pokroviteljstvom občin Gorica, Šempeter-Vrtojba in Nova Gorica ter Goriško pokrajino, Deželo Furlanijo-Julijsko krajino, Trgovsko zbornico v Gorici, Fundacijo "Open Society Foundation" in Tržaško univerzo.


Seminar, ki predstavlja enega izmed glavnih dogodkov, ki jih Svet Evrope organizira v letu 2013 na temo čezmejnega sodelovanja, je bil izjemna priložnost tako za slovenske kot italijanske lokalne oblasti, da se srečajo s predstavniki (ministri, diplomati in visokimi funkcionarji) delegacij 47 držav članic Sveta Evrope in njenega Generalnega sekretarjata. Le-ta pripravlja navodila in projekte, ki omogočajo operativnost politikam za čezmejno sodelovanje za več kot 820 milijonov prebivalcev.


Sodelujoči


Svoje izkušnje, mnenja in priporočila sonamreč izmenjevali predstavniki Odbora za lokalno in regionalno demokracijo (CDLR), Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti ter Parlamentarne skupščine pri Svetu Evrope, predstavniki inštitucij Evropske unije in gospodarske skupnosti Beneluks, predstavniki Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), Pisarne za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) ter Evropskega združenja lokalnih oblasti in obmejnih območij (AEBR, CEMR), nenazadnje pa tudi izvajalci čezmejnega sodelovanja v državah članicah Sveta Evrope. V teh dveh dneh, so tako o čezmejnem sodelovanju spregovorili eni največjih evropskih poznavalcev omenjene teme, naše obmejno območje pa je imelo možnost predstaviti že vzpostavljena sodelovanja, kot tudi druga, ki so načrtovana za skupni razvoj le-tega.

 

Dogajanje v Šempetru

 

Srečanje se je v soboto, 19. oktobra, iz Gorice preselilo v šempetrski Coroninijev dvorec, kjer so sodelujoči še dodatno osvetlili dobre prakse, orodja in metode, ki lajšajo mednarodno sodelovanje pri najrazličnejših evropskih projektih. Med drugim je bilo podrobneje predstavljeno Evropsko združenje za teritorialni razvoj EZTS GO, predvsem čezmejni perspektivi za zdravstvo ter kulturo in izobraževanje. V okviru izmenjave izkušenj pri čezmejnem sodelovanju pa je sodelovala tudi višja svetovalka za projekte v Občini Šempeter-Vrtojba, Anita Manfreda, in kot primer dobre prakse predstavila projekt Futurelights - javna razsvetljava prihodnosti, pri katerem je naša Občina vodilni partner. Namen projekta je namreč med drugim prilagajanje obstoječega stanja javne razsvetljave strogim zahtevam slovenske in italijanske zakonodaje.


Zaključke tokratnega seminarja bo Odbor za lokalno in regionalno demokracijo, delovno telo Sveta Evrope, ki ga sestavljajo predstavniki državnih organov, pristojnih za lokalno samoupravo držav članic, uporabil za oblikovanje navodil, kako odpraviti ovire pri čezmejnem sodelovanju. Hkrati pa bodo ti rezultati temelj oblikovanja predlogov, ki bodo predstavljeni Odboru ministrov v luči spodbujanja uspešnega ter učinkovitega čezmejnega in meddržavnega sodelovanja med državami članicami.

Oglejte si tudi