Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
17°C
3°C
Oceni objavo

Čiščenje vegetacije na območju gradu Kamen

Občina Radovljica je v juniju zaradi zaraščanja izvedla čiščenje vegetacije na območju gradu Kamen, za kar je namenila 9.900 evrov. Dela je opravil izbrani izvajalec samostojni podjetnik Jan Bizjak.

Čiščenje vegetacije znotraj gradu Kamen in v njegovi neposredni okolici so opravili agronom dr. Jan Bizjak z ostalima članoma ekipe Servis dreves, plezalcema Borutom Škarjo in Anžetom Šanco. Izvedli so tudi strokovni obrez dveh mogočnih orehov pred gradom. Nego orehov, čiščenje skal, na katerih stoji grad, ter njegovega obzidja oz. sten so izvedli s pomočjo uporabe plezalne vrvne tehnike. Čiščenje je bilo izvzeto le na jugovzhodnem delu stolpa zaradi velike krhkosti zidu ter jugovzhodni skali z namenom ohranitve varovalne funkcije vegetacije zaradi naseljenosti objektov pod njo.

Med odstranjenimi drevesi so prevladovali črni gabri, za katere je značilno, da so sposobni uspevati v  neverjetno zahtevnih in skromnih rastnih razmerah z malo rodovitne prsti. Skupaj je bilo odstranjenih in odpeljanih približno 70 kubičnih metrov drobne hlodovine in vejevja dreves, ki so se v gradu in njegovi neposredni okolici razrastla v prejšnjih desetletjih.

Oglejte si tudi