Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
PON.
27°C
4°C
Oceni objavo

Z epidemijo zaznamovano leto

V letu 2020 smo veliko novega spoznali, se veliko novega naučili in to modrost nesemo s seboj v leto 2021.

Leto 2020 je zaznamovala  epidemija in z njo povezani številni priporočljivi usmeritveni ukrepi NIJZ. Spoštovali smo jih v želji, da se izognemo bolezni, ki bi lahko doletela nas ali naše bližnje. Tudi v sklopu dejavnosti Medgeneracijskega društva Mozaik generacij smo priporočene ukrepe dosledno izvajali, o njih informirali ter opolnomočali naše člane ter z njimi povezane ljudi, pozivali, naj jih spoštujejo ter dosledno izvajajo s ciljem preprečevanja širjenja okužb. 

 

Kakor vemo, vsaka sprememba razmer s seboj prinese tudi posledice, ki so tako za posameznika kot tudi širše boleče in neprijetne. Tako so številni člani društva skozi vse leto sporočali, kako osamljeni in izoliranI se počutijo, izražali so nemoč ob spopadanju s prilagojenim življenjem. Zaradi omejitve fizičnega druženja smo bili še zlasti starostniki, ki nismo pogosto vešči uporabe sodobne telekomunikacije, prikrajšani za druženja in podporo, ki smo je sicer deležni ob naših rednih tedenskih srečanjih v skupinah. 

 

Novo stanje, še posebno v letošnjem prvem valu, je v nas prebudilo številna čustva, nas opomnilo na dragocenosti, ki jih imamo. Ob podpori soljudi (prek telefona ...) so nam bili dani novi pogoji, da smo začeli iskati nove poti za povezovanje, druženje in zadovoljevanje svojih osnovnih nematerialnih ter materialnih potreb.

 

V našem društvu smo se za svoje člane trudili s številnimi dejavnostmi, ki jih je izvajalo skoraj 30 prostovoljk, starih večinoma tudi več kot 65 let. Naš glavni namen je bil narediti nove življenjske okoliščine znosnejše, predvsem pa smo se trudili na novo povezati ljudi. Vseskozi se zavedamo pomena socialnega povezovanja, a to se je moralo prilagoditi upoštevanju fizične distance - eni izmed ključnih usmeritev za preprečitev širjenja okužbe.

 

Čeprav smo se tudi v vodstvu društva spoprijemali s povsem novimi izzivi, se lahko z zadovoljstvom ozrem na leto 2020 in rečem: "Uspelo nam je povezovati ljudi. Drugače kot običajno, ampak vendarle.  Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem prostovoljkam v društvu za vašo prisotnost in stik, ki ste ga z nami delile v letu 2020, vsaka v okviru svojih zmožnosti. Verjamem in si želim, da bo leto 2021 drugačno od leta 2020, izhajajoč tudi iz dejstva, da nam je preteklo leto prineslo ogromno novih spoznanj in da te izkušnje nesemo naprej." 

 

Za konec pa še misel za praznične decembrske dni leta 2020 ter za vse prihajajoče dni v letu 2021: ZDRAVJE, MIR, ZADOVOLJSTVO, STRPNOST in BLAGOSTANJE naj bodo vaši zvesti sopotniki.

 

Marjana Šmajs

 

 

Oglejte si tudi