Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
9°C
TOR.
19°C
11°C
Oceni objavo

Turnokolesarsko potepanje po dišečih in cvetočih stezicah otoka Krka

20. in 21. aprila 2024 smo se štirje člani turnokolesarskega odseka Planinskega društva Polzela odpravili na turnokolesarsko potepanje po otoku Krku.

Za izhodišče smo si izbrali obmorsko vasico Njivice. Po jutranji kavi in zajtrku smo zajahali svoja kolesa in se odpravili proti vasi Omišalj in Titovemu mostu. Kmalu potem, ko smo zapustili Njivice, smo zavili na stezo, po kateri poteka romarska pot Camino Krk, ki obkroži ves otok in je zelo lepo markirana. Pot deloma poteka tik ob morju, predvsem pa zunaj prometnih cest, ki jih le tu in tam prečka, ter skozi vse večje vasi. Čeprav pot ne vodi mimo turističnih znamenitosti, so ob njej smerne table s časovnico, ki na te znamenitosti opozori, od vsakega posameznika pa je odvisno, ali si jih bo ogledal.

Med vožnjo smo občudovali cvetoče ciklame, materino dušico, žajbelj in z vdihavanjem njihovih dišečih vonjav napolnili svoja pljuča. Po približno dveh urah sproščene vožnje smo prikolesarili pod Titov most, kjer smo si vzeli krajši premor za fotografiranje. Nadaljevali smo po pobočju nad morjem in po ozkih stezicah, ki so nas pripeljale v Čižiće. Po malici in zasluženem hmeljnem napitku je sledilo prečkanje otoka in daljši vzpon do najvišje točke sobotne ture, nato pa lep in dolg spust do Vantačičev in Malinske, od koder smo kolesarili tik ob obali nazaj do Njivic, kjer so nas že nestrpno pričakovali pohodniki našega društva. Z njimi smo ob specialitetah z žara preživeli lep družabni večer.

V nedeljo po zajtrku smo se poslovili od pohodnikov in se odpravili vsak na svojo turo. Mi smo si izbrali pot proti mestu Krk, ki nas je ponovno navdušila z lepimi razgledi, omamnimi vonjavami in lepo speljanimi stezicami, ki jih bomo zagotovo kmalu spet obiskali.

Uroš Lešnik

Oglejte si tudi