Logo MojaObčina.si

Polzela

DANES
33°C
16°C
JUTRI
31°C
15°C
Gora Oljka
Deli
Društvo

PLANINSKO DRUŠTVO POLZELA

Predstavitev

V zadnjih letih se je po zaslugi zelo dejavnih vodnikov in nekaterih članov društva, ki so s svojim navdušenjem in srčnostjo medse pritegnili tako mlajše kot starejše občane, pohodništvo v občini Polzela zelo razmahnilo.

Prav to spoznanje, da gore navdihujejo in osrečujejo, je vodilo tudi Polzelane, Vilija Vybihala, Marjana Čehovina, Staneta Štormana in Jožeta Pura ml., da so leta 1959 ustanovili planinsko društvo Polzela. Ustanovni občni zbor PD Oljka Polzela je bil 26. aprila 1959. PD Polzela spada tako med starejša društva v Savinjski dolini.

Dejavnost našega društva je raznolika in pestra. V društvu smo v dosedanjih 52 letih na mnogih področjih dosegali velike uspehe in precej razširili našo dejavnost. Organizirani smo tako, da zadovoljimo interese čim širšega kroga ljudi. Razdeljeni smo v več sekcij, odsekov in skupin, v katere so vključene vse starostne skupine, od vrtca do članov iz vrst upokojencev. Planinske šole, seminarji, predavanja, izleti in pohodi, planinski tabori, orientacijski pohodi in tekmovanja so aktivnosti, ki se odvijajo skozi celo leto. Veliko skrb že od vsega začetka posvečamo mladim članom.

Izletniška dejavnost je osnovna oblika dejavnosti društva. Prvi organiziran izlet v hribe pod okriljem PD Oljka Polzela je bil organiziran 31. maja 1959. Od takrat pa do danes se je zvrstilo nešteto izletov po domačih in tujih hribovjih, saj vsako leto pripravimo pester program izletov in pohodov.

Orientacijski pohodi in tekmovanja so društvena specialnost. Na tem področju dosegamo zelo dobre rezultate, ki se kažejo v številnih priznanjih in pokalih, ki so jih tekmovalci vseh starostnih kategorij prejeli na regijskih in državnih tekmovanjih.

Ena od dejavnosti društva je tudi markiranje in vzdrževanje planinskih poti. Tako smo v letu 2010 s kupnimi močmi trasirali Polzelsko planinsko pot, ki zaradi razgibane pokrajine in lepih razgledov privablja številne planince in druge ljubitelje narave. Naj ob tem omenimo, da na območju občine Polzela poteka kar pet označenih planinskih poti: Savinjska planinska pot (PD Zabukovica), Šaleška planinska pot (PD Velenje), Pot po poteh Andraža (PS Andraž), Martinova pot (PD Šmartno ob Paki) in seveda naša Polzelska planinska pot.

Pod okriljem PD Polzela delujeta dve planinski sekciji:

V okviru planinskega društva Polzela že sedem let organiziramo tudi gorski tek na Goro Oljko.

Štirje letni časi na Gori Oljki pa je akcija, s katero želimo na Goro Oljko privabiti čim več ljudi in poskrbeti, da se bodo nanjo radi vračali. V planinskem domu na Gori Oljki ali v pisarni društva dobite kartonček, v katerem zberete žige vseh štirih letnih časov in si s tem prislužite posebno spominsko značko.

Gora Oljka 60. let PD Polzela Gora Oljka Planinski dom Smerne table

Gora Oljka

 

Gora Oljka (734 m) je kraški osamelec, ki se dviga nad nasadi hmelja v Spodnji Savinjski dolini. Dobro vidna z avto ceste med Vranskim in Celjem, pritegne nase več pogledov kakor marsikatera višja vzpetina v okolici. Je lepa razgledna točka, dostopna tudi z avtomobilom. Na vrhu stoji cerkev sv. Križa, ki je mogočna baročna cerkev z dvema zvonikoma, zgrajena v 18. stoletju. Cerkev je v letih 1754-1757 zgradil Janez Nepomuk Meier in sodi med najlepše baročne cerkve v Sloveniji.

 

Gora Oljka je dobila ime po sliki na glavnem oltarju cerkve sv. Križa, na kateri je Fortunat Bergant upodobil Jezusa na Oljski gori. Znamenit je glavni oltar, ki uvršča cerkev na Gori Oljki med impozantne spomenike in je delo kiparja Ferdinanda Galla. Pod cerkvijo si velja ogledati tudi podzemno svetišče z božjim grobom. Zaradi križa, ki je na vrhu stal pred postavitvijo cerkve, so Gori oljki pred letom 1757 pravili tudi Križna gora.

 

Kot se za priljubljeno izletniško in romarsko točko spodobi, se lahko na Goro Oljko povzpnemo po več poteh. Dobro označena pot, goste markacije in dobro uhojene steze omogočajo brezskrbno opazovanje okolice, saj se vam že med samim vzponom, ob lepem vremenu odpirajo lepi razgledi.

 

Tik pod vrhom Gore Oljke je planinski dom, v katerem se lahko okrepčate, na vsak način pa se morate povzpeti do cerkve in se prepustiti lepim razgledom. Na jugu na Posavsko hribovje, med drugim na Kum in Mrzlico, na zahodu na Menino, Golte, Smrekovec in Raduho, proti severu na Peco, Uršljo goro, Pohorje in Paški Kozjak. Lep je tudi pogled na Spodnjo Savinjsko dolino od Letuša do Celja, na del Zgornje Savinjske doline z Mozirjem in na del Šaleške doline z Velenjem. Kot znamenita planinska točka je Gora Oljka vključena v Savinjsko, Šaleško in Polzelsko planinsko pot ter planinsko pot Po poteh Andraža.

 

Izlet na Goro Oljko lahko sklenete z okusnim kosilom v  planinskem domu, ki nudi možnost pogostitve in zabave tudi večjim zaključenim družbam (sprejmejo lahko do 100 ljudi, vendar je za večje družbe potrebna predhodna najava).  Če se bo vaš obisk ali zabava zavlekla predolgo v noč, lahko prenočite v 9 sobah, ki nudijo skupaj 26 postelj ali na skupnih ležiščih z 20 posteljami. Planinski dom na Gori Oljki redno gosti tudi zimske planinske tabore raznih planinskih društev. V planinskem domu lahko dobite tudi skoraj vso planinsko literaturo, planinske značke, razglednice in žige. Dom je odprt vse leto, vsak dan, razen ponedeljka.

 

Zadnje vsebine