Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
5°C
SOB.
23°C
6°C
Oceni objavo

Počitnice štirih generacij

Tokrat je učenka Maša Petrovič z nami delila počitniške izkušnje štirih generacij.

Prababica Cvetka

Živela sem na veliki kmetiji v Orli vasi. Nikoli ni bilo prostega časa. Zame je skrbel brat, starše so ubili med vojno, bila sem ukradeni otrok. Na morje nismo hodili. Prvič sem bila na morju v osmem razredu, ko smo šli kot razred za en dan na obalo. 

Kot otrok sem morala veliko delati na polju, travniku in  v hlevu. Kaj dosti časa ni bilo za igro. Šele nedeljsko popoldne je bilo tisto, ko smo se lahko otroci poveselili in se družili. Igrali smo se z igračami, a le s tistimi, ki smo jih izdelali doma. Hodili smo za Savinjo. 

Zelo rada prepevam. Znam veliko pesmi. Spomnim se deklamacij, ki sem se jih  morala naučiti kot otrok. Rada jih povem, pa naj bodo ruske ali nemške. Zdaj sem stara 89 let.

Babica Beti

Vsake počitnice sem preživela en teden na morju, kakšen dan sem bila tudi pri teti na počitnicah v Trnavi. Tam je bila kmetija in sem pomagala pri lažjih opravilih. Doma pa smo se otroci družili kar na cesti, se igrali ristanc, zemljo krast, boj med dvema ognjema, skrivalnice … Prometa ni bilo veliko, zato ni bilo toliko skrbi, da bi se komu kaj zgodilo. Igrali smo se na železniški postaji, se skrivali po vagonih ... 

Mamica Barbara

Počitnice sem preživljala vsako leto na morju, pozimi pa sva z mamo Betko hodili smučat. Veliko smo se igrali zunaj, družili smo se na teniškem igrišču. Rekli smo, da gremo k Partizan. Rada sem igrala tenis s prijateljico Dašo. Kopat smo se hodili v Orlo vas, saj je bilo včasih tam kopališče Pingo. 

Rada sem poslušala glasbo. Poleti sem bila velikokrat pri mamiki Dani in atu Žanu za Savinjo, kjer sta bila doma. Tam so bili še drugi sestriči in so večkrat ušpičili kakšno lumparijo. Ker mamika Dana ni bila nikoli huda, sem rada hodila tja.

Jaz, Maša

Tudi moje počitnice so zelo aktivne. Vsako leto grem s kolonijo na morje, prav tako še s starši. Čeprav je naše življenje bolj mobilno, sem vseeno veliko zunaj s prijatelji. Veliko se družimo na igrišču, kjer igramo odbojko na mivki, se vozimo s kolesi, poslušamo glasbo. Doma imamo bazen, zato se s prijateljicami tudi večkrat kopamo in prespimo skupaj. 

Oglejte si tudi