Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Nadaljujemo projekt Skupaj nam je lepše: igre v otroštvu treh generacij

Tokrat so imeli otroci posebno nalogo. V sklopu projekta Skupaj nam je lepše so raziskali, katere igre so bile v otroštvu njihovih staršev in starih staršev največkrat prisotne. Primerjali so jih s svojimi priljubljenimi otroškimi igrami. 

ANJA KUŽNIK, 8. razred

Babica: Moja babica se je kot otrok igrala veliko različnih iger. To so mlinček (namesto žetonov so uporabili fižol), vžigalice, človek, ne jezi se (pri babici doma so namesto figur uporabili koruzo, nekateri pa so si sami naredili figure), igre s frnikolami in zemljo krast. Moja babi je morala kot otrok tudi pasti živino. Tudi na paši se je igrala z drugimi otroki različne igre, kot so skrivalnice in lovljenje. V šoli pa se je igrala boj med dvema ognjema.

Mami in ati: Moja mami se je kot otrok tudi igrala različne igre. To so ristanc, zemljo krast, lovljenje, skrivalnice, človek, ne jezi se in mlinček. Moj ati pa se je igral s kartami, na primer šnops in durek, igral se je tudi lovljenje, skrivalnice in človek, ne jezi se.


Jaz, Anja: Ko sem bila še majhna, sem se igrala s plišastimi igračami, barbikami, legokockami. Dandanes pa igram bolj karte ena, šnops, bridž, mlinček, šah ali kakšno igro na telefonu.

JURE ANDROČEC, 8. RAZRED

Dedek: Povedal mi je, da so se igrali veliko iger, med njimi tudi kavboje in indijance, skrivalnice ter boj med dvema ognjema. Podrobno mi je razložil igro kavbojev in indijancev. Kot otroci so si iz lesa izdelali lesene loke in lesene puščice. Da so puščice še posebej okrepili, so na njihove konice pritrdili žeblje in jih povili z žico. Med to igro se jim je pripetila prav neprijetna prigoda. Eden izmed njih se je usedel na betonsko ograjo in nameril v nasprotnika ter ga s koničasto puščico zadel točno v glavo. Igrali so se tudi s kobileško (današnji skiro) in se peljali po makadamski cesti, kar je vodilo v resne poškodbe. Igrali so se tudi Tarzane in skakali z drevesa na drevo s pomočjo plezalk, ki rastejo iz vej.


Babica: Rekla je, da ko je bila še majhna, si je naredila lutko in se z njo igrala. Uredila ji je tudi dom iz škatle za čevlje. Ko je zrasla koruza, je iz koruznih laskov naredila kite in jih pritrdila na svojo lutko. Ko je bila starejša, se je s svojimi vrstniki igrala boj med dvema ognjema. Igrali so se tudi skrivalnice v gozdu ter se lovili. Z dekleti so skakale čez kolebnico.


Ati: Najbolj se mu je v spomin vtisnila igra zastavo krast. Igrali so se jo takole: pred blokom, v katerem je živel, so narisali črto in se razdelili v dve ekipi. Vsaka je bila na svoji strani črte. Na svojo stran je vsaka ekipa obesila zastavo, po navadi je to bil kos oblačila. Zmagala je tista ekipa, ki je prenesla zastavo na svojo stran, ne da bi te ulovili nasprotniki. Igrali so se tudi med dvema ognjema ter indijance in lopove. Ta igra je po navadi trajala več kot tri ure, bila je zelo napeta. Igrali so se tudi skrivalnice in nogomet.

Mami: Povedala je, da so se proti večeru na vasi zbrali ter se igrali skrivalnice in druge igre. S prijateljicami so skakale gumitvist. Z vrstniki so se igrali boj med dvema ognjema. Igrali so se tudi šolo (eden učitelj, drugi učenci). Pozimi so si iz žakljev s slamo naredili nekakšne sanke in se vozili po snegu.


Jaz, Jure: Tudi jaz lahko naštejem nekaj iger, s katerimi sem si krajšal čas. Večinoma sem se igral v naši ulici. Vsak je bil na primer na svojem skiroju, ulico pa smo razdelili na več trgovin, v katerih si kupoval različne izdelke. Kupovali smo jih z listi, ki smo jih natrgali z bližnjih rastlin. Igrali smo se tudi skrivalnice, boj med dvema ognjema in lovljenje. Lovili smo se tudi okoli bal in skakali na njih na bližnjem polju. Igrali smo košarko in odbojko. S sosedi smo se igrali tudi druge družabne igre, kot sta tvister in monopoli.



Oglejte si tudi