Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Na osmi spominski slovesnosti v Andražu nad Polzelo  vrh slovenske politike in visoki gostje iz ZDA

Na spominski slovesnosti ob 77-letnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17, poimenovanega »Dark eyes«, se je na sončno sredino popoldne 25. avgusta 2021 zbralo veliko domačinov in vrh slovenske politike. Poleg predsednika Republike Slovenije  Boruta Pahorja in predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše so se spominu na ameriške pilote, ki so strmoglavili nad Andražem nad Polzelo,  poklonili brigadir general Jason E. Bailey, poveljnik 31. lovskega krila vojaške baze Aviano, Matej Tonin, minister za obrambo, Aleš Hojs, minister za notranje zadeve, drugi člani diplomatskega zbora, predstavniki Slovenske vojske in ZDA, predstavniki združenj in organizacij, Siniša Maksimovič, predstavnik prijateljske občine Varvarin iz Srbije, ter drugi visoki gostje.

 

Uvodoma je zbrane nagovoril gostitelj Jože Kužnik, župan Občine Polzela. Med drugim je izrazil hvaležnost predsedniku Republike Slovenije, ki je lani poskrbel, da tradicija ni bila prekinjena in je z ameriško veleposlanico Lyndo C. Blanchard dan slovensko-ameriškega prijateljstva zaznamoval v Predsedniški palači. Za navzočnost na spominski slovesnosti se je zahvalil tudi Janezu Janši, predsedniku Vlade Republike Slovenije. Sklenil je: »Brez pretirane samozavesti si upam povedati, da je naš skupni dogodek na tem mestu postal v teh letih za Slovenijo pomemben vsaj toliko kot vsakoletno srečanje pri Ruski kapelici.«

 

Zbrane je nagovoril tudi visoki gost iz ZDA brigadir general Jason E. Bailey.

 

Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Med drugim je povedal, da je ponosen na krajane Andraža nad Polzelo z županom Jožetom Kužnikom na čelu, ker vsa leta tako srčno in predano pripravijo dan slovensko-ameriškega prijateljstva.

 

Sledilo je polaganje vencev v spomin njim, ki jim je slovensko nebo nudilo zadnji pogled, in opomin vsem nam, da je nujno vsa nesoglasja tega sveta reševati na miren in strpen način. Venec je pred spominsko obeležje najprej položil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, za njim predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša in nato še brigadir general Jason E. Bailey. Sledil je podpis v častno knjigo visokih gostov Občine Polzela.

 

Sledil je prelet letal Slovenske vojske Pilatus PC-9 Hudournik. Vodja formacije je bil stotnik Jernej Ferletič, spremljevalec nadporočnik Jure Potrpin.

 

Blagoslov spominske plošče, katere odkritje je bilo leta 2014, je opravil vojaški kaplan Matjaž Muršič Klenar.

 

Na spominski slovesnosti, ki jo je vodila Jolanda Železnik, so sodelovali Policijski orkester pod vodstvom Romana Grabnerja, praporščaki društev, združenj in organizacij, ki jim je poveljeval višji vodnik Ivan Furman, ter pevka Nataša Zupan in pianistka  Aleksandra Naumovski Potisk.


Slovesnost se je nadaljevala ob druženju s pogostitvijo, ki so jo pripravili domačini. Tudi visoki gostje so se zadržali na njej in poklepetali z domačini.


Hvala vsem, ki skrbite, da se ohranja spomin na častna dejanja ameriških pilotov. Na tem mestu lepa zahvala tonskemu mojstru Frenku Odru, članom Gobarsko-mikološkega društva Polzela za okusno juho, Kulinarični sekciji Andraž za odličen domači kruh, mladincem Kulturnega društva Andraž, ki so poskrbeli za strežbo vseh obiskovalcev, andraškim gasilcem in režijskemu obratu Občine Polzela za usmerjanje prometa in drugo logistiko, družinama Kasesnik in Blagotinšek ter Športnemu društvu Andraž,  da so nam omogočili parkiranje helikopterjev in osebnih avtomobilov, Kulturnemu društvu Andraž ter Silvi, Sonji, Milki in Manueli ter vsem drugim, ki ste kakor koli pripomogli, da je dogodek zaznamovan z veliko začetnico.


Lidija Praprotnik

Oglejte si tudi