Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
PON.
27°C
4°C
Oceni objavo

Komemorativna slovesnost ob dnevu spomina na mrtve pri osrednjem spomeniku NOB na Polzeli

V petek, 22. oktobra 2021, smo se zbrali pri osrednjem spomeniku NOB na Polzeli. S krajšim kulturnim programom so slovesnost popestrili učenci OŠ Polzela z zborčkom, izraznim plesom in recitacijami ob mentorstvu Mije Novak in Mojce Kralj.

Slavnostni govornik Jože Kužnik, župan Občine Polzela, nas je spomnil na naše dostojno življenje in opomnil, da takšnih grozot v sedanjem času ne smemo več dovoliti. 

»Za to lepoto in mir je bilo v slovenski zgodovini prelite veliko krvi. Spominjamo se vseh, ki so v viharnih stoletjih slovenske zgodovine branili svoja ognjišča in svojo domovino. Spominjamo se vseh, ki so branili in ohranili slovensko kulturo, da danes lahko uresničujemo Trubarjeve preroške spomine 'stati inu obstati'. Hvaležnost in spoštovanje dolgujemo vsem, ki so pot slovenstva tlakovali za pogum, povezanost in pripadnost. Dnevi, ki so pred nami, so dnevi spomina na mrtve, dnevi hvaležnosti ob zavedanju, kako pomembna je enotnost za vse nas, Slovence. Enotnost je temelj, na katerem se gradi naša skupna prihodnost. Potrebujemo spoštovanje, dialog in sodelovanje. Strpnost in dialog za svetlo prihodnost naših otrok. Dolžni smo poskrbeti in lepo živeti tukaj, na svoji zemlji. Najprej smo Slovenci in najprej smo ljudje, šele nato Evropejci.«

Z minuto molka, prižigom svečk in položitvijo venca smo se spomnili naših prednikov. Hvala jim.

Lidija Praprotnik

Oglejte si tudi