Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
0°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Vraževerje na naši strani Pohorja

Praznoverje oziroma vraževerje je staro toliko kot človeštvo. Vendar je kombinacija, da petek in številka 13 prinašata nesrečo novejšega izvora. Stara je malce več kot stoletje.
Petek 13. september je bil za oplotniško graščino poseben, saj so grajski prostori gostili nenavaden večer. V literarni sekciji, ki deluje, v sklopu Kulturno umetniškega društva Oplotnica so pripravili večer, posvečen vraževerju. V prvem delu so predstavili odlomke iz knjige Antona Gričnika z naslovom Lahova Mima, pohorska in štajerska vedeževalka iz Oplotnice, narodopisna in turistična znamenitost.

 

V drugem delu so lahko prisluhnili pripovedim zbranega občinstva, ki je razložilo svoje videnje o vraževerju in vedeževanju. Čarovnic, ki bi zajahale metle in se vozile z njimi jim sicer ni uspelo zbezati na plan. Prvi popravni izpit bodo imeli že čez dober mesec dni in 13. decembra. Črne mačke in razbita ogledala so se dogajali samo v domišljiji obiskovalcev.

Zidovi, ki so v preteklosti slišali že marsikaj, so tokrat prisluhnili glasovom Bernarde Tič, Kaje Sluga, Jane Gliha Hohler in Marice Kranjc. Svojo pikico na i so dodali še slikarsko obarvani prostori pred kratkim v Piranu nagrajene slikarke Suzane Marovt. Njene slike so dodale prireditvi prav posebno noto.

Foto: Stanko Horvat in Emilija Hren Dečar

Oglejte si tudi