Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

ZGODOVINSKA DVOJNA ZMAGA ZA ŠD GAS KRAS

Minuli konec tedna je v okolici Zagreba potekal 48. INA Delta rally, ki je kot tretja letošnja dirka štel tudi za državno prvenstvo Slovenije. Na njem sta uspešno nastopili dve posadki ŠD Gas Kras in dosegli zgodovinski uspeh društva z dvojno zmago v diviziji 1, ob tem pa sta Domen in Klara Slejko tudi prvič v karieri stala na zmagovalnem odru. Poleg obilice pokalov sta posadki prinesli domov še izdatno bero točk, ker so na rallyju zaradi dolžine HP podeljevali točke s koeficientom 1,5!

Rally se je pričel v soboto, ko sta bili na vrsti prvi dve hitrostni preizkušnji, dolg pa je bil slabih 533 km, od česa je na 8 brzincev odpadlo kar 154,5 km. Že tako za večino naših voznikov nadpovprečno dolge preizkušnje je začinila še najdaljša, skoraj 32 km dolga HP Stojdraga – Žamarija, nekoč znana kot Budinjak. Ta je predstavljala izjemen napor tako za posadke kot za vozila. A obeh mladih posadk kraškega športnega kolektiva, ki sedita v skorajda identičnih avtomobilih Opel Adam cup, to ni preplačilo in sta pogumno pričeli boj.

Martin Čendak in Jakob Markežič sta že v soboto privozila veliko prednost in vodstvo do konca rallyja le še povečevala. Njuna zmaga ni bila vprašljiva niti trenutek dolge in naporne dirke. Brat in sestra Slejko pa sta se spustila v boj za drugo mesto, ki je bil zaradi napake tekmecev prav tako odločen že v soboto. Oba Velkavrha sta sicer v nedeljo nadaljevala z dirkanjem, a je bil zaostanek za Domnom in Klaro Slejko prevelik, da bi se sploh spustila v boj. Otroka znane vinarske družine sta tako imela pred seboj le eno nalogo, pripeljati v cilj, kar jima je tudi v popolnosti uspelo. Prvič v karieri sta se povzpela na zmagovalni oder v diviziji 1 na državnem prvenstvu v rallyju. Za osvojeno drugo mesto sta vknjižila tudi izdatno bero točk, ki bodo še kako prišle prav za skupno uvrstitev v prvenstvu. Tu sicer izdatno vodita njuna klubska kolega Čendak in Markežič, ki sta se z uspehom na Hrvaškem močno približala tudi naslovu državnih prvakov. A oba opozarjata, da je sezona še dolga, točk na razpolago pa še veliko. Obe posadki sta se izkazali tudi v skupni uvrstitvi prvenstva Slovenije z osmim in desetim mestom, poleg tega pa sta domov odnesli še pokale v mladinski konkurenci. Med vozniki do 23 let starosti je bil Martin Čendak tretji, v konkurenci sovoznikov pa je Jakob Markežič osvojil drugo, Klara Slejko pa tretje mesto. Prav tako sta bili obe posadki izjemno uspešni tudi v razvrstitvi mednarodnega prvenstva Hrvaške, saj sta v razredu 4 osvojili dvojno zmago. Zvrhan kup pokalov in zvrhana mera optimizma pred naslednjim nastopom v državnem prvenstvu Slovenije. Konec julija jih čaka rally Železniki.

VK

Fotografije : ŠD Gas Kras / Marko Šivak

Oglejte si tudi