Oceni objavo

Vzemi si Čas za Kras

Plameni Krasu niso odnesli volje, še manj gostoljubja ljudi. Destinacija Miren Kras slovi po pohodniških, kolesarskih, konjeniških in jamarskih poteh, bogati kulturni dediščini, ostankih obrtništva, lokalnih muzejih in odlični kulinariki, ki jo pet tradicionalnih gostiln ponuja pod krovno znamko Krasna kuhnja. Vzemi si čas in jih podpri z obiskom. Sledite projektu skupajzakras, ki vabi k sodelovanju v čistilnih akcijah in pogozdovanju.


Pouničil zeleno podobo kraškega dela destinacije, a hkrati ponudil nadvse pristno podobo bojišča Soške fronte, ki bo za ljubitelje dediščine 1. svetovne vojne v danih razmerah prava pustolovščina. Vse ceste so prevozne in vodniki so pripravljeni s starimi in novimi zgodbami.

OBIŠČITE POMNIK MIRU NA CERJU in spoznajte bogato KULTURNO DEDIŠČINO MIREN KRASA skozi pripoved 5 muzejev in galerij:


Za varno raziskovanje MIREN KRASA se držite dobro označenih poti po katerih se lahko podate peš ali s kolesi. Za lažje premagovanje kraških vzponov so na voljo tudi E- kolesa:

Kontakti za organizacijo obiska ali vprašanja: info@mirenkras.si; +386 31 310 800

Sanjava stran Slovenije, mehko položena čez travnike in zaobljene griče, čisto na zahod, na stičišče tokov, ki potujejo iz Soške doline, Brd in osrednje Slovenije proti morju in nazaj. Med zeleno Vipavsko dolino in Krasom vse diši. Po žajblju, borovcih, svežini in miru. In navdaja s spokojnostjo počasnega toka reke Vipave, ki napaja rodovitna polja z belimi šparglji ter navdihuje z zgodbami jam na Poti miru od Alp do Jadrana. Veličastni razgledi s Cerja na morje, Alpe in slikovite vasi, ki se razpenjajo kot krila na hrbtu Črnih hribov, kjer v burji šumijo drevesa in zori pršut, jemljejo dih. Za kraškimi suhogradnimi zidovi, ki dajejo pečat pokrajini in so z edinstveno veščino gradnje vpisani na seznam UNESCO dediščine človeštva, rastejo oljke in grozdje za teran, temen in krepčilen kot noči Miren Krasa.

Barvita paleta okusov dveh svetov narekuje ritem kulinaričnim doživetjem Krasne kuhnje.

Destinacijo Kras je do temeljev pretresel hud požar, ki je sredi turistične sezone 15 dni divjal na goriškem in komenskem Krasu.

Uničena narava ene najbolj zelenih in trajnostnih slovenskih destinacij, zaradi izjemne biotske pestrosti skoraj v celoti pod zaščito Nature 2000, si bo desetletja celila rane. Kraševci in Kraševke, znani po trmi in vztrajnosti, ki se tisočletja brusita na kraškem kamnu in burji, na drugi pa po mehkem srcu in radodarnosti, ki so ju na tem posebnem delu sveta od vedno deležni popotniki in obiskovalci, se sredi pogorišča ozirajo k novemu življenju.

Zdaj je čas, da izkažemo srčnost, jih z obiskom podpremo in pomagamo omiliti škodo, ki je v veliki meri posledica podnebnih sprememb in opozorilo vsem nam, da smo na istem čolnu.

Trajnostna destinacija slovi po krasnih pohodniških, kolesarskih, konjeniških in jamarskih poteh, bogati kulturni dediščini, ostankih obrtništva, ki puščajo trajen odtis v vsakdanjem življenju, v lokalnih muzejih in predstavah društev ter nenazadnje odlični kulinariki, ki jo pet tradicionalnih gostiln ponuja pod krovno znamko Krasna kuhnja.

Vabljeni, da sledite projektu www.skupajzakras.si, ki vabi k sodelovanju v čistilnih akcijah in pogozdovanju, postanite del trajnostne zgodbe, ki bo na novo utrdila vezi med človekom in naravo na območju, ki po veliki naravni nesreči kliče na pomoč!Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi