Oceni objavo

Prvomajska prireditev v Opatjem selu z velikim aplavzom Boscarolu

Tradicionalni poklon delu in dosežkom delavskega gibanja na Prvomajski prireditvi v Opatjem selu, je letos ponovno pospremil dež, ki pa ni okrnil prazničnega vzdušja, še manj navdušenih poslušalcev enega boljših slavnostnih nagovorov v zadnjih desetletjih. Ivo Boscarol je moral zaradi aplavzov svoj govor večkrat prekiniti.

»Delavski praznik obeležujemo kot opomin na vse pretekle in kot navdih za vse prihodnje delavske boje. Kot državni praznik je bil pri nas uzakonjen leta 1948, z zavedanjem, da je potrebno vzdrževati nivo dostojanstva delovne sile z nenehnim opozarjanjem na delavske pravice, dostojno plačilo in varno delo. Slovenci smo skozi vsa leta dokazovali, da smo delaven in klen narod, da znamo stopiti skupaj in biti solidarni.«, je v uvodu poudarila voditeljica Martina Arčon, preden je besedo predala predstavniku gostitelja prireditve, Občine Miren-Kostanjevica.

Župan Mauricij Humar je navzočim čestital ob prazniku dela in izpostavil vlogo dobrih delodajalcev v regiji, ki lahko omogočijo mlajšim generacijam, da najdejo svoje zaposlitvene priložnosti doma in se ne vozijo v Ljubljano ali druge večje kraje v Sloveniji in tujini. Opozoril je na pomanjkanje kadrov za številne poklice in dejstvo, da bo v prihodnje vse več tujcev iz manj razvitih držav zato dobilo prosta mesta v podjetjih in v naši sredini. Naša dolžnost bo poskrbeti za njihovo integracijo.

Ob izvrstni glasbeni predstavi Pihalnega orkestra Vogrsko pod taktirko Nejca Kovačiča, Ženske vokalne skupine Danice, Okteta Sotočje in solistov Tine Debevc, Davida Čadeža in Paole Rossato, so prisotni pričakali slavnostnega govornika Iva Boscarola.
Podjetnika in vizionarja s katerim lahko, poleg izjemnih poslovnih dosežkov v svetovnem merilu, poistovetimo tudi solidarnost in dobrodelnost, spoštljiv odnos do zaposlenih, velik čut za sočloveka in skupnost, za okolje in naravo.

V svojem nagovoru, ki se je zaradi aplavzov navdušene množice raztegnil krepko čez načrtovanih 10 minut, je med drugim izpostavil:

»V Sloveniji ni idealno, a osebno ne bi bil rad delavec v nobeni drugi državi. Slovenija je primer, kjer imamo v povprečju dober status, malo je res revnih ali brezposelnih in tudi nadpovprečno bogatih je v primerjavi s svetom zelo malo.

Pred meseci je Forbes objavil, da zadostuje že slabih 90.000 EUR vrednosti premoženja, da spadate med 10% najbogatejših na svetu. Z drugim besedami to pomeni, da je večina Slovencev bogatejša od preostale 7,3 milijarde zemljanov.

Zato se moramo kdaj tudi vprašati, če upravičeno kritiziramo kako slabo je pri nas.
Moramo biti realni, a seveda stremeti k temu, da stanje izboljšamo. Upam, da bomo zmogli dovolj zdrave pameti in znali to, kar imamo v Sloveniji, tudi obdržati.
«

Prvi majski dan je s še eno svečano prireditvijo dodal nov gradnik v steber tradicije, ki v Opatjem selu šteje že več kot 52 let. Da gradnik stoji gre zahvala zvestim partnerjem in pokroviteljem: Komunali Nova Gorica, podjetjem Vitanest, Marušič , Apia, Grafika Soča, Radiu Robin, Afit in Polavi logistika!

Za prijazno dobrodošlico z rdečimi nageljni so kot vedno poskrbele Opajske »Žbrince«, ki se jim je letos pridružilo tudi Društvo žena Miren- Orehovlje s kulinarično poslastico – frtaljo iz špargelj. Otroci so se zabavali z Barbaro Završnik, obiskovalci so lahko srečo preverjali na srečelovu Nogometnega društva Adria, kupili kaj lepega za darilo ali kaj slastnega za na mizo na številnih stojnicah. Za prijetno vzdušje sta skrbeli maskoti Beluško in Mirna, za odličen golaž in prvomajske dobrote pa ND Adria in Moto Šport AKT. Plesne ritme sta v nadaljevanju večera narekovala DJ Janko in skupina Bel de Jour.Vse do jutranjih ur.

Živel prvi maj! In nasvidenje ob letu obsorej na istem mestu.

Organizator prireditve Javni zavod Miren Kras

Oglejte si tudi