Oceni objavo

Promocija Miren Krasa na Festivalu goriške obrti in podjetništva

V torek 23. maja 2023 se je v centru Nove Gorice odvil Festival goriške obrti in podjetništva v organizaciji Območne Obrtne zbornice Nova Gorica. Tudi Javni zavod Miren Kras ni zamudil priložnosti za promocijo ponudbe turistične destinacije.

Letos se je obiskovalcem predstavilo več kot 150 obrtnikov in podjetnikov,  na prizorišču je potekal dogodek Okusi brez meja – odprta kuhnja, kjer so se predstavili lokalni gostinci, tekmovanje OŠ v peki palačink - z žirantko Mojco Trnovec iz šova Mali šef Slovenije in kjer sta budno oko med ocenjevalci nad dijaki držali tudi Darja Makorič iz Gostilne Makorič in Katjuša Batistič iz Gostilne Bric, modna revija, izbor Kraljice vrtnic 2023

Na stojnici Miren Krasa smo poleg promocijskega materiala destinacije izpostavili tudi tradicionalni Praznik špargljev, ki bo potekal zadnji vikend v maju v Orehovljah, v ponudbi je bila knjiga receptov Šparglji-beluši in izdelki iz trgovinice Cerjanka, ki je locirana v Pomniku miru na Cerju. Trgovinica ponuja vse od domačih čajev, hidrolatov, naravne kozmetike, medu, marmelad, vložene zelenjave, vin, do izdelkov iz kamna, lesa, dekorativnih izdelkov... in je odlična točka za izbiro unikatnih daril.

Rdeča nit letošnjega festivala je bilo medgeneracijsko povezovanje. Primož Černic, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Nova Gorica je povedal: »Mi bi radi ta festival približali tudi mladim, zato letos veliko delamo na promociji poklicev, saj jim želimo predstaviti dejavnosti naših članov v regiji. Prav tako želimo skozi izobrazbeno shemo v regiji potrkati na dušo tistih, ki mlade izobražujejo za določene programe. Ti naj se usmerijo v potrebe gospodarstva v regiji.« Prav obrtniki  namreč lahko iz prve roke mladim predstavijo svoj poklic, s tem se mladi veliko lažje odločijo za nadaljnjo poklicno pot. »Želimo si, da bi šole še aktivneje pristopale k mladim in jim pomagale, da se udeležujejo dogodkov, kot je, denimo, promocija poklicev. Obrtniki tudi odpiramo vrata svojih poslovalnic, kjer mladi vidijo realnost življenja v teh poklicih. Mladim povemo, kakšno je to življenje, katere so pasti v njem in katera zadovoljstva takšno življenje prinaša,« izpostavlja.

PRISOTNI TUDI UČENCI OŠ MIREN

Tako kot se je OŠ Miren že v februarju odlično odrezala z visokim številom učencev, ki so se prijavili na dogodek promocije poklicev, katerega je organizirala Obrtna zbornica Nova Gorica, tako se je tudi tokrat z velikim interesom vključila tudi v festival. S pomočjo in močno pobudo s strani ravnateljice Nikolaje Munih, se je zbralo kar nekaj učencev, ki so dobili priložnost biti del tega velikega dogodka. Seveda gredo zahvale tudi županu občine Miren-Kostanjevica, Mauriciju Humarju, ki se je brez odlašanja odločil podpreti iniciativo in tako omogočil, da se je množica učencev lahko udeležila festivala. Prevozi so namreč za šole še dodatno breme, zato takšno pozornost s strani občine nedvomno lahko jemljemo kot zgled marsikomu.

Dogodek je bil glede na velik pretok obiskovalcev več kot uspešen in odlična priložnost za podjetnike in obrtnike, da si izmenjajo svoje izkušnje, ter javnosti predstavijo svojo dejavnost.

Direktorica JZ Miren Kras, mag. Ariana Durnik, je ob tej priložnosti izpostavila pomen lokalnega trga posebej za gostinstvo, saj so prav domačini najpogostejši gostje v naših gostilnah in na osmicah. In prav slednji pogosto slabo poznajo vso ostalo turistično ponudbo, ki jo lahko koristijo preko celega leta: pohodniške, kolesarske, konjeniške poti, možnost obiska jam v družbi jamarjev in seveda vseh šest muzejev v destinaciji Miren Kras.

 

Javni zavod Miren Kras

Foto: Javni zavod Miren Kras, MONG, OOZ NG

Oglejte si tudi