Oceni objavo

POŽAR 2022, nesreča in priložnost

Delovno srečanje deležnikov destinacije Miren Kras

Zdi se, da smo zadnja leta v nenehnem vrtincu sil, ki preizkušajo našo vzdržljivost.
Požar leta 2019, nato svetovna pandemija in letos nov ples ognjenih zubljev, ki je v nepredstavljivih dimenzijah prizadel srce Miren Krasa - zeleno naravo, zibelko naše edinstvene turistične ponudbe, ki nam je zadnja leta tlakovala pot med najbolj trajnostne destinacije na svetu.

A ker so ljudje »zahodnega roba« že neštetokrat dokazali, da znajo biti kos najtežjim preizkušnjam in jih stiske še bolj povežejo, so se predstavniki turistične destinacije Miren Kras v ponedeljek 22. 8. 2022 zbrali na Cerju, da skupaj poiščejo način, kako nesrečo obrniti v priložnost.

Zgodbo sanjave strani Slovenije smo zgradili okrog treh stebrov: KULTURNO, OKUSNO in AKTIVNO po Miren Krasu. Predvsem aktivni turizem je v požaru povsem obstal in največji izziv deležnikov Miren Krasa je, kako kolo zavrteti naprej.

Zlato zeleni Miren Kras, ki združuje najboljše iz dveh svetov, rajske Vipavske doline in z rdečo jerino posutega Krasa, ponuja razkošje miru in veličastnih razgledov, bogato kulturno in zgodovinsko dediščino, na desetine urejenih pohodniških, kolesarskih in konjeniških poti ter pestro paleto okusov, ki iz domačih vrtov, njiv in gozdov potujejo na krožnike naših gostincev, med njimi največjih povezanih v slastno Krasno kuhnjo.

Tega nam požar ni vzel.
Narava je na Krasu za nekaj časa spremenila podobo, nam hkrati na eni strani pokazala svojo uničujočo moč, na drugi pa odprla nov pogled na avtentično podobo pokrajine, ki je temu prostoru lastna že tisoče let: trde, s kamnom posute pokrajine, ki jo prepletajo suhogradni kraški zidovi in ostaline 1. svetovne vojne. Od konca 1. svetovne vojne, se še nikoli niso tako bleščali v soncu, kot ravno zdaj, sredi pustinje pogorišča.

Na teh izhodiščih se je odvilo delovno srečanje, na katerem so se predstavniki nastanitev, gostincev, vodnikov, vinarjev, rejnice drobnice in medarjev pogovorili o aktualnem stanju po požaru, odzivih gostov, predvsem pa o priložnostih za turizem v okviru obnove pogorelega Krasa.

Prisotni so pozdravili novo zasnovano akcijo poletnih doživetij Miren Krasa, strnjenih v ponudbo varnih vodenih pohodniških, kolesarskih in jamarskih izletov, kontroverzno poimenovano Blišč pogorišč.

Med predlogi za uspešno soočanje z izzivi je bilo veliko izvirnih in tudi kratkoročno izvedljivih: poti razvoja zavesti, vodene ture čez pogorišča z vlakcem, ureditev novih kolesarskih poti s pomočjo arhitektov in oblikovalcev, ki bi uporabili elemente pokrajine; zasnova novih turističnih paketov, ki prikazujejo dediščino 1. in 2. svetovne vojne – ostaline so sedaj še bolj vidne; ureditev varnih poti za družine, nadgradnja ponudbe e-polnilnic za kolesa in avtomobile, koordinacija urnikov odprtja gostincev, ohranjanje morfologije Krasa pri načrtovanju obnove.

Direktorica Turizma Miren – Kostanjevica je prisotnim podrobneje predstavila vseslovensko kampanjo zbiranja sredstev za obnovo pogorišča Skupaj za Kras, ki poteka tudi na spletu in vključuje dražbo ter se bo zaključila z velikim dobrodelnim koncertom 29. 9. 2022 na Cerju.

Suhadolnikova se je prisotnim zahvalila za udeležbo in konstruktivne predloge ter srečanje zaključila z besedami: »Ognjeni zublji, ki so odnesli velik del naše zelene narave, se niso dotaknili naših znamenitosti in odlične gostinske ponudbe, še manj pa zamajali temeljev, na katerem stoji naša zgodba: delavnosti in vztrajnosti, gostoljubja in srčnosti ljudi, ki tukaj živimo. In to je naša vozovnica v uspešen jutri!«.

Ekipa Turizma Miren – Kostanjevica

Oglejte si tudi