Oceni objavo

PO PRIMORSKO drugič na Cerju

V petek 15. 9. 2023, ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini, je 9 direktorjev primorskih živilskih podjetij in zadrug na srečanju z župani, ki se je odvilo v Pomniku miru na Cerju, izpostavilo vlogo povezovanja, ki postaja vse bolj pomembno za trajnostni razvoj, ohranitev zdravega kmetijstva in gospodarstva, domačih blagovnih znamk in slovenskega podeželja.

Po dobrodošlici direktorice Javnega zavoda Miren Kras, mag. Ariane Durnik in uvodnem pozdravu podžupana Občine Miren - Kostanjevica, Zvonka Ferfolje, so problematiko lokalnih pridelovalnih podjetij in  zadrug ter živilske industrije nasploh, prisotnim županom primorskih občin in predstavnikom medijev predstavili Anka Miklavič Lipušček, pobudnica srečanj Po primorsko, Miran Božič, direktor Mlekarne Planika d. o. o., Stojan Hergouth, direktor Kras d.o.o., Danilo Kobal, predsednik uprave Mlinotest d. d., mag. Janez Rebec, predsednik uprave skupine Pivka – Delamaris, Marjan Colja, direktor KZ Vinakras z. o. o. , Nikola Šavle, direktor in Niko Maver, član KZ Tolmin z. o. o.,  Silvan Peršolja, direktor Kleti Brda z. o. o. in Tina Podobnik, direktorica KGZ Idrija z. o. o.

O priložnostih, ki jih živilska industrija in z njo tesno povezan turizem, kot eden glavnih koristnikov in spodbujevalcev lokalne ponudbe pridelkov, hrane in vina, ponujajo mladim preko novih programov izobraževanja, je spregovorila tudi ravnateljica Biotehniške šole Šempeter Barbara Miklavčič Velikonja, navdušena nad večjim vpisom dijakov v letošnjem letu.

Srečanja se je udeležil tudi Minister za Slovence v zamejstvu, Matej Arčon, ki je izpostavil priložnosti čezmejnega sodelovanja na področju pridelave hrane, proizvodnje in trženja ter zavzemanje vlade za zmanjševanje birokratskih postopkov pri koriščenju državnih spodbud živilsko-predelovalni industriji.

Župani so pozdravili tesno sodelovanje primorskih podjetij na področju iskanja boljših priložnosti na domačem in svetovnih trgih, ki jih omogoča sinergija znanja in resursov ter iskanju ugodnejših pogojev za dolgoročno preživetje branže, ki jih mora zagotoviti država, občine pa dodatno spodbujati preko razpoložljivih orodij.

Uradni del se je zaključil z vrhunsko glasbeno interpretacijo primorske himne Vstajenja Primorske, ki jo je ubesedil Lev Svetek Zorin, uglasbil Rado Simoniti, za prisotne pa na harmoniki zaigral Miha Spačal. Sledila je degustacija vin in primorskih jedi, pripravljenih iz izdelkov sodelujočih podjetij in zadrug v »priredbi« vrhunskega chefa Matjaža Cotiča.

Gostitelji dogodka, predstavniki uspešnih primorskih živilskih podjetij in zadrug, ki se že od leta 2015 povezujejo v skupini Po primorsko, so za zavezali, da bo srečanje na Cerju ob prazniku Primorske postalo tradicionalno.


Javni zavod Miren Kras

Foto: Jure Batagelj

Oglejte si tudi