Oceni objavo

PO POŽARU NOVA PARTNERSTVA in NOVI MEDNARODNI PRODUKTI

V sredo 1. 2. 2023 s pričetkom ob 10.00 uri se je v Pomniku miru na Cerju odvila tiskovna konferenca, na kateri so župani treh občin, Javnega zavoda Miren Kras, Parka vojaške zgodovine Pivka in Zavoda za gozdove Slovenije predstavili dva projekta, ki preko novo stkanih partnerskih povezav na eni strani utrjujeta negovanje naravne, zgodovinske in kulturne dediščine Slovenije, na drugi pa nadgrajujeta turistično ponudbo širše čezmejne regije v času priprav na EPK 2025:

Prva dobra zgodba je nova povezava med Parkom vojaške zgodovine Pivka in Pomnikom miru na Cerju.

Med muzejema, ki vsak na svoj način ohranjata spomin na pomembne prelomnice v zgodovini Slovenskega naroda, je vzpostavljeno novo partnerstvo. Dve dobro obiskani turistični točki od 1. 2. 2023 naprej obiskovalce, ki se bodo odločili za ogled obeh muzejev, nagrajujeta s 25 % popustom na drugo vstopnino.

Druga trajnostna »popožarna« zgodba je nova izobraževalno-turistična pot Zeleno srce Krasa, ki bo preko pogorišča, občinskih in nacionalnih meja, povezala 4 slovenske in 3 italijanske občine, MONG, Miren-Kostanjevico, Renče-Vogrsko, Komen, Nabrežino, Doberdob in Sovodnje, v novo mednarodno pohodniško transverzalo, ki bo prve goste sprejela v letu EPK 2025!

O vplivu največjega požara v zgodovini Slovenije na tkanje novih, tudi čezmejnih partnerskih povezav in razvoj novih izobraževalno-turističnih produktov, so po uvodnem pozdravu župana Občine Miren-Kostanjevica Mauricija Humarja spregovorili

1.     mag. Ariana B. Suhadolnik, direktorica Javnega zavoda Miren Kras in

2.     mag. Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine Pivka

3.     in Boštjan Košiček, vodja enote ZGS Sežana

Župana Mauricij Humar in Tarik Žigon ter podžupan MONG, Anton Harej, so v imenu vseh 7-ih občin, ki so sodelovanje pri novem mednarodnem projektu potrdila dan prej, na delovnem srečanju v Mirnu, poudarili dolgoročni politični in gospodarski pomen mednarodne transverzale.

"Tudi devinsko-nabrežinska občinska uprava prepričano podpira in pristopi k projektu Zeleno srce Krasa, za katerega so hvalevredno dale pobudo požarno najbolj prizadete kraške občine na slovenski strani meje. Gre za odlično priložnost, da nesrečo in tudi izkušnjo neverjetne solidarnosti in vzajemne pomoči izkoristimo za razvoj načrta, ki naj širšemu in dejansko brezmejnemu območju ponudi nove razvojne možnosti. Skupno promoviranje okoljskih, kulturno-zgodovinskih in enogastronomskih znamenitosti našega prostora je ključ za privabljanje visokokakovostnega turizma in hkrati način, da z negovanjem gozdnih poti povečamo tudi stopnjo protipožarne varnosti celotnega območja." Igor Gabrovec, župan Občine Devin Nabrežina

Dobrih 130 km dolga krožna pot, primerna tudi za družine in starejše, bo ponujala 4-5 dnevno pohodniško izkušnjo popolnega doživetja teritorija preko vseh čutov ob hkratni bogati izobraževalni vsebini (nevarnost požarov, obnova gozdov in njihov pomen za ohranjanje zdravja planeta in zniževanja CO2, obnova ekosistemov, suhogradni zidovi...).

V povezavi z novo mednarodno pohodniško transverzalo je posebej zanimivo dejstvo, ki novemu produktu daje posebno vrednost: gre za unikaten mednarodni primer dobre prakse popožarne obnove teritorija, pri kateri sodelujejo vse ravni deležnikov: država, stroka, lokalna skupnost, gospodarstvo, izobraževalne institucije in širša javnost. Nenazadnje bo pot Zeleno srce Krasa v velikem delu financirana iz donacij za obnovo Krasa, ki se še vedno zbirajo na transakcijskem računu neprofitne organizacije Fundacija Vrabček upanja.

 

Javni zavod Miren Kras

Foto: Javni zavod Miren Kras in Park vojaške zgodovine Pivka

Oglejte si tudi