Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Opajske pravce od včeraj za danes in jutri

Letos zaznamovane z verzi Srečka Kosovela, ki jih je v nagovoru povzela slavnostna govornica, Eva Štravs Podlogar:

 

»Kako lepo bi bilo

  romati vse življenje

  skozi zeleni gozd

  in se ne ustaviti.

Biti kot gozdna ptica, ki ne pozna poljan. Biti človek z dobrim, dobrim srcem.«

Po štiriletnem premoru se je Opatje selo ponovno odelo v  praznično preobleko. Prireditveni prostor v odtenkih rdeče, rumene in zelene barve je 1.maja 2018 izrekel dobrodošlico preko 2.000 gostom, ki so v družbi županov primorskih, slovenskih in zamejskih občin, državnih svetnikov in poslancev ter glavne gostje, državne sekretarke na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo  Eve Štravs Podlogar, uživali  gostoljubje Opjacev ob bogatem popoldanskem in večernem programu.

Tokrat v organizaciji Društva žensk Žbrinca, predstavnikov Krajevne skupnosti Opatje selo, Prosvetnega društva Kras in Turističnega društva Cerje, ob pomoči novoustanovljenega zavoda Turizem Miren-Kostanjevica in Občine Miren-Kostanjevica. Z novim znakom prireditve, ki ga je oblikoval Milovan Valič.

Prijazno vreme, topla dobrodošlica »Žbrinc«, lepo urejen prostor, ki mu je posebno noto dodala  vsestranska umetnica, domačinka  Petra Možina – Pika, pestra kulinarična ponudba domačih  dobrot in divjačinskega golaža, lepo založene stojnice slovenskih obrtnikov, ustvarjalni  otroški kotiček v organizaciji ekipe Fuldoro, predvsem pa dinamičen glasbeni program s pihalnimi orkestri iz Nove Gorice, Prvačine in Brd ter razigrano Aniko Horvat v družbi mladih solistk Rebeke Preglej in Lare Dovier, so ustvarili odlično kuliso osrednjemu dogodku: prevzemu 5-ih električnih golfov s strani županov in predstavnikov  občin Ajdovščina, Divača, Nova Gorica, Kanal in Miren-Kostanjevica.

Izjemen primer dobre prakse sodelovanja občin pri zasledovanju vizije trajnostnega razvoja je dobil epilog v sporočilu »Skupaj za zeleno prihodnost«.  Električni avtomobili, ki jih bodo občine uporabile za različne namene, bodo v prihodnje 365 dni v letu vabili javnost  k aktivnostim za ohranjanje zelenega planeta.

Vrhunec dogajanja je bila zagotovo velika tombola, na kateri je žogice iz žbrince vlekel domačin, kick boksar, aktualni WAKO evropski prvak Stefan Stanić,  med drugim tudi prejemnik nagrade Občine Miren-Kostanjevica- enomesečne brezplačne uporabe e-golfa, igro pa je spretno povezovala Nika Durnik.

Po nekaj zabavnih neveljavnih poskusih pridobitve činkvin so štirje srečni nagrajenci domov odnesli oziroma odpeljali »zelene«, okolju prijazne nagrade: e-golfa ( enoletna brezplačna uporaba, ki jo je omogočilo podjetje Petrol d.d., podarilo pa Društvo žensk Žbrinca), mestni e-skiro City Coco, e-kolo Empera 26 in klimatsko napravo Mitshubishi Elektrik, ki jo je podaril zeleni sponzor, podjetje Vitanest d.o.o. iz Nove Gorice.

Večer se je prevesil v noč ob ritmih Arena Banda in DJ Cvereta, ki sta skrbela za polno plesišče do pozne 24.00 ure.

Prireditev so omogočili partnerji : Petrol, energija za življenje, Vitanest, Nomago, Ciciban, Vodovodi in kanalizacija, Komunala, Polavi logostika, Intra Lighting, Agrimar d.o.o, Radio Robin

Vsem iskrena hvala!

Dogodek, ki poleg pozornosti v obliki Opajske pravce, ki so jo  ob odhodu  v spomin in vabilo na ponovno druženje ob letu obsorej prejeli vsi obiskovalci, zasluži tudi velike sklepne besede Štravs Podlogarjeve:

»Je čas za mir in tišino in je čas, ko je potrebno dvigniti glas. Je čas za premislek in čas za pogumen korak naprej.

Ob usmeritvi v zeleni turizem vam polagam na srce: spodbujajte navdih v vseh vas, bodite odprti,  pogumni in inovativni.

Vašo  pripadnost in ponos na lokalno  okolje delite z drugimi;  s sosedi, med občinami in med državami.

V teh krajih so se vaši predniki borili do zadnjega diha. Na tem mestu že desetletja poteka glasno opozarjanje na spoštovanje pravic delavcev.

In danes na tem mestu ste sprejeli zavezo, da boste skupaj ustvarjali prihodnost, ki jo bo oblikoval trajnostni turizem. »

 

Zapisala: mag. Ariana B. Suhadolnik

Oglejte si tudi