Oceni objavo

Naravna nesreča je lahko tudi priložnost - OKVIRNA RAZISKAVA TURISTIČNIH RAZVOJNIH POTENCIALOV OBMOČJA, PRIZADETEGA S POŽAROM V OBČINI MIREN-KOSTANJEVICA

Poslovno-tehnična fakulteta (PTF) Univerze v Novi Gorici se pri izvajanju pedagoškega procesa v kar največji meri vključuje v poslovno okolje in delovanje lokalnih skupnosti na način, ki omogoča študentom povezati učne vsebine z obravnavo lokalnih razvojnih problemov in priložnosti. Istočasno pa lokalnim skupnostim omogoča spoznavanje delovanja Univerze in koriščenje njenih strokovnih potencialov.

Zaradi uničujočega požara na Krasu v lanskem letu, katerega posledice pomembno vplivajo na dosedanjo razvojno strategijo Občine, je le ta privolila, da lahko PTF v okviru pedagoškega procesa predmeta Projekt 1 na magistrskem študiju obravnava izbrano razvojno problematiko občine Miren-Kostanjevica, vezano na to naravno nesrečo.

Kot pedagoško primeren in za občino aktualen je bil izbran projekt z naslovom »Okvirna raziskava turističnih razvojnih potencialov območja, prizadetega s požarom v Občini Miren-Kostanjevica«.

Poseben poudarek je bil na trajnostnem razvoju in zmanjševanju ogljičnega odtisa. Trajnost postaja osrednji koncept na vseh področjih človeškega življenja (znanstvenem, družbenem, okoljskem in gospodarskem). Ker s sodobnim načinom življenja izrabljamo naravne vire in negativno vplivamo na okolje, je glavni cilj trajnosti in trajnostnega razvoja najti ravnovesje med našimi potrebami po tehnološkem in ekonomskem razvoju in potrebo po varovanju okolja, v katerem živimo.

Študentje so v okviru projektne naloge analizirali trenutno stanje razvojne problematike občine ter primere dobrih praks iz tujine. Nato so v sodelovanju z občino naredili pregled razvojnih projektov za sanacijo pogorelih območij ter jih ocenili glede na usklajenost s cilji trajnostnega razvoja Združenih Narodov. Za izbrane projekte so izdelali natančne programe za njihovo posodobitev, ki bodo:

o   Zagotavljali oživitev in stabilen razvoj obravnavanega območja,

o   Ekonomsko učinkoviti,

o   Okoljevarstveno sprejemljivi,

o   Zniževali ogljični odtis,

o   Zagotavljali dodatna delovna mesta.

Na koncu so študentje zasnovali tudi svoj lastni projekt »Festival Goreča srca«, ki bi se osredotočil na oživljanje trajnostnih tradicij lokalnih obrtnikov, dekorativne in umetniške ustvarjalnosti ter lokalne kulinarike in folklorne tradicije. Za izbrane razvojne projekte občine ter za novo zasnovani projekt so ustvarili metodologijo za njihovo ocenjevanje na osnovi kazalnikov trajnostnega razvoja.

V najožji izbor so se uvrstili trije projekti in sicer Kamp Sela na Krasu, ki je prejel 13 točk, Zeleno srce Krasa, 20 točk,  in Festival Goreča Srca, ki je po novi metodologiji trajnostnega razvoja prejel 21 točk.

Študenti so v petek, 9.6.2023 rezultate raziskave predstavili predstavnikom občine Miren-Kostanjevica, predsednikom krajevnih skupnosti in Javnega zavoda Miren Kras s ciljem, da se v čim večji meri upoštevajo pri popožarni obnovi in načrtovanju nadaljnjega razvoja turistične destinacije.

Projekt sodelovanja med PTF Univerze v Novi Gorici in javnim zavodom Miren Kras je na eni strani ponudil študentom realen izziv, na drugi strani pa osvetlil priložnosti za hitrejši razvoj lokalnega okolja, ki jih prinaša povezovanje prakse s sodobno teorijo univerzitetnih programov  in kreativnim razmišljanjem študentov, vpetih v širši globalni prostor. 


Prof. dr. Aneta Ivanovska, PTF Univerze v Novi Gorici

Miren, Nova Gorica, Vipava, 9.6.2023

Oglejte si tudi