Oceni objavo

MIREN KRAS na valovih Radia 1

V petek, 21. julija, je Cerje obiskal potujoči studio Radia 1 in z njim dva najbolj »gobčna« Primorca, Iztok Gustinčič in Tomaž Klepač. V letošnji poletni kampanji Moja Slovenija, ki se izvaja pod pokroviteljstvom Slovenske turistične organizacije, partner Radio 1 vsak teden nameni pozornost eni od destinacij s posebnimi zgodbami.

Mednje sodi tudi Miren Kras. Na skrajnem zahodnem robu Slovenije, na stičišču dveh edinstvenih naravnih pokrajin, zelene Vipavske doline z mirno reko Vipavo in rdečega Krasa s skrivnostnim svetom podzemnih jam, smo odličnemu voditeljskemu tandemu Gustinčič-Klepač ob 14. uri izrekli dobrodošlico z obljubo doživetja veličastnih razgledov na Jadransko morje do Benetk in hrvaške Savudrije, na drugi strani do Brd, Vipavske doline, Dolomitov in Alp s Triglavom.

A smo na izpolnitev morali počakati do 16. ure, ko se je povsem umirilo nepričakovano neurje, sredi katerega se je potujoči studijo skoraj celo uro pošteno majal in Iztoku in Tomažu hudomušno ponagajal s testom hrabrosti. A sta ga oba naredila! Tomaž je takoj zatem dodal še drug dokaz avanturističnega duha – v družbi ekipe Jamarskega kluba Temnica se je preizkusil v spustu iz najvišjega balkona pomnika.

Zanj so stiskale pesti in navijale predstavnice Društva žena Žbrince in ga za nagrado kmalu zatem pogostile s prepoznavnimi Kraškimi šnitami – sladico iz kruha, namočenega v teranu, popečenega na maslu in obogatenega s sladkorjem.

Direktorica Javnega zavoda Miren Kras, mag. Ariana Durnik, ki je Klepaču najprej sledila v izzivu in se preizkusila na vrveh, je nato v zabavnem klepetu z voditeljema na kratko povzela posebnosti destinacije, zaradi katerih je Sanjavo stran Slovenije vredno obiskati, prevzela darilo iz predhodne postaje Radia 1, Kočevskega, in predstavila popotnico, ki je šla iz Miren Krasa naprej naslednji gostiteljici, Mariboru.

Izbrana je bila ena od voditeljskih palic, ki jih je ob 80-letnici občini podaril eden najbolj prepoznavnih slovenskih industrijskih oblikovalcev na svetu, Oskar Kogoj. Palice ali žezla so od vedno simbol moči in vladanja – imeli so jih vsi pomembni voditelji skupnosti v različnih civilizacijah. Kogoj jih je izdelal z željo, da bodočim uporabnikom pomagajo držati pravo smer, da jih bosta pri vsem kar bodo počeli, vodila razum in srce, da bodo vedno delovali v miru in ljubezni ter skrbeli za naravo in skupnost.

Darilo, ki je potovalo naprej v Maribor, je obogatila PTICA MIRU, simbol destinacije Miren Kras.

Kako Sanjava stran Slovenije izpolnjuje obljubo doživetja neokrnjene narave, odklopa od natrpanega vsakdana, občutenja MIRU in doživetje dih jemajočih, veličastnih razgledov z roba Krasa, sta poslušalcem Radia 1 preko opisa ponudbe Zeliščne kmetije Rogelja in Okrepčevalnice Cerje predstavila Magda Rogelja in Jan Drufovka. Seveda sta se imela Iztok in Tomaž o kakovosti opisane ponudbe priložnost prepričati tudi v živo: težko sta se uprla slastnemu hamburgerju Kraška bomba ter opojnim vonjem in žlahtnim okusom zdravilnih žganic. Predsednik Jamarskega društva Temnica, Franc Bizjak, je poslušalce navdušil s skrivnostmi podzemnega sveta in povabil na edinstvena doživetja obiska jam z zgodbami Soške fronte v spremstvu lokalnih vodnikov.

Bilo je KRASNO, kar se je čutilo tudi preko radijskih valov in poslovili smo se z obljubo, da bomo novo prijateljstvo skrbno negovali preko novih, skupnih projektov.

Velika zahvala gre Slovenski turistični organizaciji za podporo in odlično popotnico Miren Krasu v poletno sezono 2023!

 

Javni zavod Miren Kras

Foto: JRP Studio, Jasmina Putnik in JZ Miren Kras

Oglejte si tudi