Oceni objavo

Minister Arčon obiskal Pomnik miru na Cerju


Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je v ponedlejk, 13.2. obiskal Pomnik miru na Cerju, postavljen v spomin braniteljem slovenske zemlje na pobudo Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske. Pomnik, ki stoji na robu Vipavske doline s pogledom na Kras, Vipavsko dolino, morje in Triglav, leži v središču Parka miru z ostalinami prve svetovne vojne. Veličastna zgradba, ki nosi pomembno zgodovinsko sporočilo, je poziv miru, hkrati pa odraža slovenstvo, domoljubje in sobivanje širšega čezmejnega prostora.

Minister Arčon je izrazil zadovoljstvo nad potencialom, ki ga ta pomnik ima in nad vsebino nastajajoče razstave z naslovom “Na zahodnem robu”, ki so mu jo danes predstavili in je nastala v Goriškem muzeju. Razstava umešča zgodbo Primorske v zgodovino Slovenije in njen prispevek k samostojni državi. Minister je pohvalil sodelovanje vseh prisotnih pri razvoju vsebin v prepričanju, da s skupnimi močmi lahko prostor obogatimo. Vpisal se je v knjigo častnih gostov z mislijo globokega spoštovanja za dosedanji trud in z željo, da se projekt zaključi skladno z vizijo ustanoviteljev, ob hkratnem upoštavanju aktualnih regijskih in nacionalnih smernic razvoja.

Na srečanju so bili poleg župana občine Miren-Kostanjevica, Mauricija Humarja, prisotni tudi župani sosednjih občin, kot predstavniki Primorske regije, med nijmi Samo Turel (Mestna občina Nova Gorica), Franc Mužič (Občina Brda), Tarik Žigon (Občina Renče-Vogrsko) in Milan Turk (Občina Šempeter – Vrtojba), direktor Goriškega muzeja Vladimir Perunčič in zgodovinar dr. Marko Klavora ter mag. Ariana B. Suhadolnik, direktorica Javnega zavoda Mien Kras, ki je koordinirala srečanje.

Vsi prisotni so soglasno podprli nujnost realizacije projekta stalne razstave Na zahodnem robu in iskanje možnosti, da se poišče sredstva v okviru državnega proračuna in vključi razstavo v projekt EPK 2025.

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi