Oceni objavo

Mednarodna Walk of Peace konferenca na Cerju

11. maja 2022 je v Pomniku miru na Cerju potekala mednarodna Walk of Peace World Caffe konferenca z naslovom Ustvarimo pot skupaj. Udeleženci smo odgovore iskali s pomočjo treh vprašanj: Kako razvijati in komunicirati kulturno-turistični produkt Walk of Peace? Katere aktivnosti so potrebne za vzpostavitev mreže lokalnih turističnih ponudnikov in drugih partnerjev? Kateri čezmejni ukrepi in sodelovanja so potrebni za razvoj čezmejne destinacije Walk of Peace?

Dogodek, ki ga je gostila destinacija Miren Kras, je bil organiziran s strani Fundacije Poti miru v sodelovanju s PromoTurismo FVG, g. Nicola Revelant, in je kot tretji na to temo (prvi je potekal v Trstu, drugi v Kobaridu) potekal na eni izmed glavnih info točk na Poti miru – Pomniku miru na Cerju.

Po uvodnem nagovoru in predstavitvi dejavnosti Turizma Miren – Kostanjevica in vodenem ogledu Pomnika miru, ki ga je izvedla direktorica Turizma, mag. Ariana B. Suhadolnik, ter jutranji pogostitvi Okrepčevalnice Cerje, smo se udeleženci zbrali v konferenčni dvorani z namenom, da strnemo glave in poskušamo oblikovati podporno infrastrukturo na celotni trasi, na slovenski in italijanski strani (transportne povezave, nastanitvene kapacitete, gostinsko ponudbo) ter ugotovimo kako v prihodnje še tesneje in učinkoviteje promovirati in tržiti Pot miru.    

Direktorica Fundacije Poti miru v Posočju, Maša Klavora, je prisotnim predstavila projekt Poti miru – Walk of Peace, projekte in dogodke, ki so se v sklopu Poti miru izvedli ter udeležence konference pozvala k dobremu sodelovanju.

Moderator konference in delavnic je bil Alberto Conte, ki je udeležencem predstavil primer dobre prakse – Movimento Lento Network (koncept »slow« oz. počasnega turizma), ki je uspel prav na podlagi odličnega sodelovanja z lokalno skupnostjo in ponudniki. Konference smo se udeležili predstavniki destinacij, ki jih povezuje Pot miru na slovenski strani, in sicer vsi deležniki, DMMO, vodniki, ponudniki nastanitev, gostinci, turistična društva, predstavniki Turizma Miren – Kostanjevica, Občine Renče – Vogrsko, Mirenskega Gradu, Parka vojaške zgodovine Pivka, ASD SENTIEROUNO / Trieste.

Sodelujoči smo se po zanimivi in uporabni predstavitvi dejavnosti in novosti Poti miru ter uporabnosti nove izboljšane spletne strani razdelili v skupine ter v interaktivnih delavnicah podali svoje ideje in mnenja. Na koncu smo preko debate prišli do zanimivih idej za nadgradnjo promocije Poti miru ter zasnovo dogodkov, ki bi še bolje povezali Slovenijo in Italijo, hkrati pa bili tudi dobra popotnica EPK 2025.

Zelo uspešna delavnica je generirala veliko izvirnih idej, ki jih bomo v prihodnjem obdobju implementirali v prakso, Pot miru bo tako lahko postala ena izmed top evropskih pohodniških transverzal. V Turizmu Miren – Kostanjevica smo veseli, da smo del zgodbe, ki povezuje obe državi in v svet širi poslanico miru.

 

Turizem Miren – Kostanjevica

Oglejte si tudi