Oceni objavo

Angleški novinar Rudolf Abraham po Poti miru

V iskanju odmika od vsakdanjega življenja in večje povezanosti z naravo in krajino se vse več turistov poslužuje pohodniških potovanj. Mreže pohodniških tematskih in gorskih poti so se v zadnjem desetletju lepo stkale in prepredle območje Slovenije, ki med tujimi gosti slovi kot priljubljena pohodniška in outdoor destinacija.

Eno izmed slednjih in bolj obiskanih velja tudi Pot miru od Alp do Jadrana, ki poleg čudovite pohodniške trase speljane od Alpskih vrhov, z razgledom na smaragdno reko Sočo in zaključkom v tržaškem zalivu veže tudi posebna zgodba tukaj ohranjene dediščine iz 1. svetovne vojne, ki je ta prostor pred dobrimi 100 leti močno zaznamovala. Prav ta privablja tudi veliko število nišnih gostov, ljubiteljev zgodovine in kulturne krajine.

Mednje zagotovo sodi tudi priznan angleški fotograf in novinar Rudolf Abraham, ki se je po Poti miru in njenih največjih znamenitosti podal konec februarja.

Abraham je nagrajeni popotniški in dokumentarni fotograf, specializiran za srednjo in vzhodno Evropo, zlasti Hrvaško, Slovenijo, Črno goro, Avstrijo, pa tudi Francijo in Italijo – del sveta, ki ga obiskuje že več kot dve desetletji. živi in ustvarja, fotografira in piše od leta 2003.

Njegove fotografije so bile objavljene v revijah, vključno z naslovnicami, članki in fotozgodbami, kot so BBC Countryfile, B. Inspired (v letu Brussels Airlines), Easyjet Traveller, Evening Standard, Family Traveller, France Magazine, Geographical, Hidden Europe, The Independent, JRNY Magazine, Meridien, Morning Calm (med letom Korean Airlines), The National, National Geographic Traveler (UK), Songlines, The Telegraph, The Great Outdoors, Tonic, Wanderlust itd.

Je avtor več kot ducata knjig in je prispeval k številnim drugim, za založnike, kot so Bradt, Cicerone, DK Eyewitness, Vertebrate Publishing in National Geographic Traveller, njegova dela pa so se pojavila v portfelju British Life Photography Awards.

Njegovo popotovanje, ki se je pričelo v Posočju z obiskom Kobarida, Kobariškega muzeja, muzeja na prostem na Kolovratu, spominske cerkve sv. Duha na Javorci nadaljevalo na Goriškem z ogledom Parka miru na Sabotinu ter zbirke sanitete v Renčah, se je v četrtek 23.2. zaključilo na Krasu. Kot zadnja znamenitost na etapi mu je bil predstavljen Pomnik miru na Cerju, ki predstavlja tudi eno izmed 3. največjih info točk na Poti Miru. Skozi ogled Pomnika, se je srečal z usodo vojakov, ki so bili trde boje na Kraški planoti. Za poglobljeno doživljanje teritorija in njegovih zgodb pa je bil obisk Pomnika nadgrajen tudi s sprehodom skozi kraško gmajno, in v skozi v kamen vklesane vojaške jarke do Borojevićevega prestola ter spustom in ogledom jame Pečinka v spremstvu lokalnega vodnika, Konrada Marušiča, ki se je oblekel v opravo avsto-ogrskega vojaka.

Kot je sam strnil je bilo celotno doživetje zanj izjemno navdušujoče tudi zato, ker mu je bil kraški odsek Poti miru še precej nepoznan in se bo v naše kraje z veseljem ponovno vrnil.

 

 

Oglejte si tudi