Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

Prenovljen del ceste na Dobenu

Tudi letos na občini ni bilo namenjenih dovolj sredstev za prenovo prednostnih odsekov ceste, ki jih je predlagal VO Dobeno na sestanku z občino že pred dobrima 2 letoma, in sicer zgornji, makadamski del ceste na Sp. Dobenu oziroma nadaljevanje odseka ceste na Zg. Dobenu proti vasi Rašica. Povedano je bilo, da je na obeh odsekih predvidena istočasno z obnovo ceste tudi zamenjava dotrajane vodovodne napeljave do uporabnikov, kar bi sicer pocenilo investicijo, a je to za občino še vedno prevelik zalogaj.

Vidimo pa, da se v Mengšu na veliko obnavljajo ceste, vodovod, kanalizacija, kolesarska steza ..., v pripravi je projekt umiritve prometa v Vel. Mengšu, ki bo zahteval znatna finančna sredstva in tudi druga dela, ki so v teku, predstavljajo finančno neprimerno (nekajkrat) večji zalogaj kot obnova navedenih odsekov na Dobenu. Žal se to dogaja že leta, da za Dobeno ni namenjenih občutnejših sredstev, ker prednostne investicije izgradnja obvoznice, sofinanciranje ZD v Domžalah, gradnja športne dvorane posrkajo preveč denarja. Kljub temu se v glavnem mestu občine vsako leto vrši kar nekaj različnih rekonstrukcij in prenov, ki morda niso prednostne, pa ne da ne privoščimo Mengšanom, a tudi mi bi želeli, da smo bolje zastopani pri koriščenju občinskega proračuna, da se počutimo enakovredni občani. Ni čudno, da imamo krajani občutek »daleč od oči, daleč od srca«. Resnica je, da večina volivcev živi v Mengšu, na Dobenu pa nas je le peščica. Saj ne, da se na Dobenu ne naredi nič, vsako leto se prenovi nekaj metrov ceste; "saj se tudi na Dobenu dogaja", a menimo, da bi se lahko naredilo tudi več, da se ne "flikajo" določene trase ceste po nekaj metrov in nekaj let.

Lep primer je letošnja prenova ceste, od KT Blaž do transformatorja na Zg. Dobenu, za kar je bilo namenjenih 80.000 €. Trasa je široka le za eno vozilo in je srečevanje vozil nemogoče, tako večkrat pride do nestrpnosti med uporabniki tega dela ceste; kdo ima prednost in kdo bo vozil vzvratno do križišča, da se umakne, in poleg tega jih ni malo, ki jim vzvratna vožnja povzroča težave. S prenovo in izogibališčem smo želeli ta zamašek odpraviti, a treba bi bilo odkupiti nekaj metrov zemljišča od lastnika, ki pa zemljišča kljub prošnjam sokrajanov in predstavnika občine ni želel prodati. Morda bi morala občina v tem primeru že kako leto prej načrtovati potrebne ukrepe, ki jih ima na voljo, in nastopiti bolj odločno, saj vemo, da obstajajo vzvodi za rešitev podobnih težav.

Dela, ki jih je izvajala Gorenjska gradbena družba, so se pričela 17. avgusta in asfaltiranje je bilo predvideno zadnja dneva v mesecu. A resnici na ljubo je bilo pravega dela za dva dni, ostala priprava cestišča pa po pripovedovanju krajanov niti ne zasluži tega imena. No, je pa bila zato cesta razen teh dveh dni vseskozi prevozna. Tako smo asfaltno prevleko zaradi različnih vzrokov in težav (pomanjkanje asfalta, uskladitev termina z investitorjem novogradnje) pričakali 10. in 11. septembra, torej je obnova trajala celih 25 dni, kar vsekakor ne more biti v ponos izvajalcu.

Kakor koli že, cesta je dobila novo asfaltno prevleko in je veliko temnejša kot prej, a na žalost nič širša, je pa "dober" občutek, da nam je občina tudi letos namenila nekaj sredstev (drobtinic) iz občinskega proračuna in skrbi tudi za naš kraj.

Besedilo in foto:

Tone Vidrgar


Oglejte si tudi