Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Jubilejni, kulturni praznik na Dobenu

Praznovanje Prešernovega dne, največjega slovenskega, kulturnega praznika, je letos na Dobenu doživelo jubilejno, deseto predstavitev. Dogodek v organizaciji turističnega društva Dobeno, zaradi svoje zanimive in privlačne izvedbe privabi največ ljudi, poleg domačinov se ga udeleži tudi precej občanov iz doline.


Začeli smo leta 2015, pod Trojanškovo hruško, na srednjem Dobenu, nadaljevali pri Anžinovi domačiji in lani pri kapelici »v centru Dobena«,letos pa smo praznovanje uspeli pripraviti na PLATOJU, prostoru, ki ga gradimo za kulturne in športne prireditve na Dobenu in upamo, da bo v naslednjih letih doživelo obljubljeno nadgradnjo, po planu, ki smo ga dorekli z občino in bodo lahko prireditve izvedene tudi v slabem vremenu, saj še vedno, tako kot pred 10 leti, pod Trojanškovo hruško, proslavljamo kulturni praznik pod milim nebom. 

Kljub naporom naše kulturnice Mete, da bi k izvedbi dogodka pritegnila čimveč mlajših domačinov ji to žal ni uspelo. Tako je za nastop in sodelovanje na »dobenskem dogodku« pridobila članice in člane pevskega zbora iz Trzina, kjer je tudi ona koordinatorka prireditve ob kulturnem prazniku.

Že zjutraj smo aktivisti TD pripravili prireditveni prostor in vse potrebno, da proslava poteka čim bolj tekoče in prijazno obiskovalcem.

Predstava se je pričela ob 11. uri in na platoju se je, tudi zaradi udeležencev iz doline, zbralo lepo število predvsem starejših obiskovalcev in težko se je znebiti občutka, da mlajših to ne zanima. 

Predsednica TD Dobeno, Vika Vehovec je najprej pozdravila vse prisotne med katerimi so bili tudi gostje: župan Bogo Ropotar, predsednik zveze kulturnih društev Mengeš, Boštjan Svete in predsednik KD Mihaelov sejem, Matjaž Repnik, ter se vsem zahvalila za udeležbo. Udeležence proslave je nato pozdravil tudi župan Bogo Ropotar in izrazil priznanje organizatorjem za njihov trud.

Predstava se je pričela s Prešernovo zdravljico, ki so jo zapeli gostujoči pevci, Francka Hunjet je povedala nekaj zanimivosti iz Prešernovega življenja in dodala še svoje pesmi,sledile so še recitacije Prešernovih pesmi, za zaključek pa je bila izvedena igra »Povodni mož«, ki so jo lepo in slikovito odigrali naši trzinski gostje, napravljeni v kostume iz 19. stoletja, še posebej sta izstopala Urška in povodni mož. Na glasbeni podlagi, ki je poudarjala dramatično dogajanje igre, je igro z recitacijo povezovala režiserka Meta Selan. 

Vsi prisotni so si bili edini, da je bila proslava odlična in spontana, ter nagradili nastopajoče in organizatorja z dolgim aplavzom.

Grenak priokus k lepo izvedenemu dogodku, pa daje slaba udeležba predvsem mlajših krajanov Dobena, vsako leto se poveča število prebivalcev, predvsem mlajših, blizu 300 nas že šteje naše naselje, na prireditvi pa so skoraj neopazni, le nekaj stalnih, predvsem starejših krajanov nas pride spodbudit in nam izrazit priznanje. Hvala vam in tudi vsem drugim obiskovalcem, ki se potrudite priti iz doline na našo prireditev.  

Besedilo in foto: Tone Vidrgar

Oglejte si tudi