Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
8°C
PON.
25°C
8°C
Oceni objavo

Franc Jerič ob 90-letnici obiskal Petra Krušnika, častnega občana občine Mengeš

Obisk častnega občana občine Mengeš je vedno posebna čast. Še toliko bolj, če naš gostitelj, Peter Krušnik, slavljenec in častni občan Mengša, praznuje 90 let. Petra in ženo Hildo je Franc Jerič, župan občine Mengeš, obiskal na njunem domu v Mengšu, kjer živita od leta 1965.
Peter Krušnik pove, da je z družino na Mengeški koči praznoval 90. rojstni dan prav na rojstni dan, 2.2.2020, in v šali takoj doda, da vse te številke v nekem drugem pomenu, v šolskem, povedo le, da je opravil komaj zadostno. Pa vendar vsi, ki smo z njim delali ali ga srečali, vemo, da je predan za več kot odlično. 

Peter Krušnik je bil rojen v Loki pri Mengšu in je zapisan lesarstvu vse od mladosti. Kot samostojni podjetnik je v svoji mizarski delavnici v Domžalah izdeloval pohištvo oziroma notranjo opremo. Kasneje je svoje bogato znanje vrsto let prenašal na mlajše rodove v mizarskem podjetju Tamiz v Mengšu, kjer je bil zadolžen predvsem za večje butične projekte, med drugim tudi za izdelavo in montažo pohištva za ladje. Če vas pot zanese v mengeško poslovalnico NLB, si le oglejte opremo, prepoznali boste njegovo delo.

Z ženo Hildo, ki je pred kratkim praznovala 88 let, sta lansko leto obeležila biserno poroko. V zakonu sta se jima rodili dve hčerki, Majda in Anka, imata 7 vnukov, od tega 4 fante in 3 punce, ter 9 pravnukov, od tega 8 fantov in 1 punco. Peter v šali pove, da imata pravnuke od A do Ž, vse od Avguština do Žiga. V preteklosti so kar štirje vnuki igrali pri Mengeški godbi, vnukinja je prenehala zaradi študija, vnuk pa zaradi športa, tako da danes igrata še dva. Dva vnuka igrata tudi v narodno-zabavnem ansamblu Kerlci, trije pojejo v oktetu Mi, eden od njih ga tudi vodi.

Po odhodu v pokoj je Peter Krušnik v lesu našel nove izzive. Po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika je začel izdelovati lesene miniature. Z izdelavo replik svečnikov in jaslic, ki so prave mojstrovine, skrbi, da Plečnikova dediščina ne bo šla v pozabo.

 

Peter Krušnik se je na pobudo Štefana Babiča lotil tudi restavratorstva

V loški cerkvi sv. Primoža in Felicijana je prenovil stolet star tabernakelj. V farni cerkvi sv. Mihaela v Mengšu pa je obnovil kipa sv. Cirila in Metoda, delno pa tudi evangelista in križev pot.

Posveča pa se tudi številnim drugim dejavnostim. Peter Krušnik je častni član Mengeške godbe, pa ne zato, ker bi bil predan glasbenik, ampak ker za njihove nastope vrsto let pripravlja dih jemajočo scenografijo. Zelo dejaven je tudi v Turističnem društvu  Mengeš, kjer je bil pripravljavec najzahtevnejših scen različnih prireditev v Mengšu (Mihaelov sejem, Pod mengeško marelo in druge). Redno sodeluje tudi pri pripravi sakralnih scen, kot so Božji grob za Veliko noč, Marijin oltarček za Šmarnice, pripravlja in postavlja napise za sv. birme, prva sv. obhajila in nove maše ter drugo. 

V pogovoru nam zaupa tudi, da je vse vnuke, ko sta jih z ženo vsako leto peljala na morje, naučil plavati. Danes na morje ne gresta več, vendar pa enkrat ali dvakrat letno obiščeta Moravske Toplice. Voda je toplejša, pove z nasmeškom.

Peter Krušnik tako tudi pri 90. letih ostaja izjemno prijeten sogovornik, na življenje rad pogleda s humorjem, predvsem pa ostaja zelo aktiven. V sezoni gob bo zagotovo nekje v gozdu. Je namreč strasten gobar, vodi natančno evidenco vsakega obiska gozda, zapiše si, kakšna luna je bila na ta dan ter kaj je našel.

Sicer pa se sprehaja po drevoredu Lipce, enkrat na teden pa ga lahko srečate tudi na poti na Mengeško kočo. Tja se odpravi peš! 

Obisk se je zaključil tako, kot se je začel, z željami na še veliko zdravih let in druženja z domačimi. 

 

Besedilo: Tina Drolc

Fotografije: osebni arhiv

Oglejte si tudi