Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Spomini – Vera Trstenjak

Spomini daljnega otroštva, lepi in slabi, dogodki, slike, osebe se prepletajo v naših mislih in se na različne načine izražajo, odsevajo v naših dejanjih skozi čas, torej tudi tukaj in sedaj. Spomini so del nas, spomini nas na nek način definirajo. Umetniki pa svoje spomine vpletajo v delo skozi katerega izražajo svoja čustva, jih prelivajo v glasbo, v oblikovanje, ustvarjanje ali pa jih prelijejo na platno. Avtorica slik, ki sestavljajo občinski koledar 2018, gospa Vera Trstenjak, je storila ravno to, svoje spomine je v svoji značilni tehniki prelila na slikarsko platno, tako je v razponu treh let nastal cikel slik z naslovom Spomini. Vera se je s svojim delom zapisala času in prostoru, v katerem je odraščala.

Ena izmed slik, ki krasi koledar za leto 2018 je tudi slika z naslovom Kersnikov grad skozi roza tančico časa – olje na platnu 100x100cm, ki je nastala v letu 2015. Slika govori zgodbo v kateri je »opapa« Leo kot visoki uradnik po 1. sv. vojni služboval v gradu na Brdu. Kasneje je, do 2. sv. vojne, prav tu in prav tako kot visoki uradnik, deloval tudi avtoričin oče Niko.

Kratka predstavitev avtorice – obsežnejši intervju se nahaja v prejšnji številki Rokovnjača.

Vera Trstenjak se je rodila na Prevojah pri Šentvidu, osnovno šolo je končala v Domžalah, gimnazijo v New Yorku, kjer je na tekmovanju gimnazijcev v slikanju osvojila prvo mesto. Študij je nadaljevala na American Art School v New Yorku. Leta 1967 se je vrnila v Slovenijo in na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani diplomirala iz slikarstva. Po diplomi se je posvetila slikarstvu in filmski scenografiji.  Do sedaj je večinoma samostojno razstavljala v Ljubljani, Beogradu, Zagrebu, Slovenj Gradcu, Kranju, Domžalah, Stuttgartu, Mannheirnu, Frankfurtu, Hanauu, Gaggenauu, New Yorku, Havajih, Indiani, Parizu, Clermont-Ferrandu, Dunaju in Celovcu. Vodi tudi likovne delavnice za otroke.

 

 

Oglejte si tudi