Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

PREDSTAVITEV MUZEJSKE ZBIRKE OZVVS LOGATEC IN SPOMINSKEGA PARKA ZAPOLJE

Dve leti po vzpostavitvi muzejske zbirke v Centru vojnih veteranov in odprtju Spominskega parka je OZVVS Logatec  11. junija organiziralo predstavitev zbirke in bitke TO Logatec 2. julija 1991 na Cesarskem vrhu učencem 9. razredov  osnovnih šol (OŠ) občine Logatec (pet razredov).

V imenu OZVVS Logatec je predstavitev vodil in koordiniral Peter Antičevič, poveljnik protiletalskega oddelka S2M v času vojne za Slovenijo leta 1991.

Učenci  iz 9. razredov OŠ Rovte, OŠ 8 Talcev Logatec in OŠ Tabor Logatec so si tega dne po posebej prirejenem načrtu ogledali Muzejsko zbirko  OZVVS Logatec, kjer so bili seznanjeni z aktivnostmi TO občine Logatec v času pred letom 1990 (slikovno in dokumentarno), v času priprav RS na osamosvojitev ter priprav TO na vojne razmere in o samih vojnih dogodkih leta 1991. V drugem delu  so bili seznanjeni z oborožitvijo in opremo TO v času vojne za Slovenijo leta 1991. Predstavitev sta izvedla Peter Logar in Marjan Jerina, ki sta bila v času vojne člana 53. območnega štaba TO Logatec.

Kako so potekale priprave in sama bitka TO Logatec (zaščitnega voda in Diverzantskega voda ter kasneje v vlogi pomoči še dveh vodov TO) je učencem pojasnil poveljnik zaščitnega voda 53. Območnega štaba TO Logatec  Jože Brus.

Kasneje so si  učenci ogledali  še spomenik, ki je postavljen v spomin tej bitki v Spominskem parku v Zapolju.

Glede na to, da je v CVVS postavljena muzejska zbirka o TO in vojnih dogodkih ter delovanju TO na logaškem delu 53. Območja TO, v Zapolju pa je postavljen lep pomnik v spomin in v zahvalo borcem TO, ki so svojim pogumom in sposobnostjo uspešno ustavili oklepni bataljon JNA (z 28 bojnimi oklepnimi vozili – tanki in oklepnimi transporterji) v bojnem premiku iz vojašnice na Vrhniki proti Logatcu,  ter z izdajo knjige Mira Pogačnika o pripravah in delovanju TO Logatec v letih 1990-1991, je zagotovljeno, da se o navedenem času ne pozabi, da se o  tem, za Slovenijo pomembnem času, seznanijo tako mlajše generacije (učenci OŠ), kakor tudi starejši občani naše občine.

Tudi v bodoče bomo v sodelovanju z OŠ redno organizirali take predstavitve. Enako bomo za napovedane skupine občanov in drugih zainteresiranih pripravljeni predstaviti tako Muzejsko zbirko v CVVS, kakor Spominski park v Zapolju.

Izdana knjiga je dostopna članom OZVVS, našim občanom pa tudi v Knjižnici Logatec ali na sedežu OZVVS Logatec v CVVS, ob sredah med 9. in 10. uro (poleti) ter med 10. in 11. uro (pozimi).

 

OZVVS Logatec

Oglejte si tudi