Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Logaški veterani aktivni tudi v letu 2019

Veterani OZVVS Logatec so tudi letos uspešno izvedli predstavitve za učence OŠ. V Spominskem parku v Zapolju so skupaj z Občino Logatec uredili še Informativno tablo o dogodku 2.7.1991 na Cesarskem vrhu. Do konca leta pa načrtujejo še izdajo posebne Info zgibanke in še kaj.
Novosti v Spominskem parku v Zapolju

Občina Logatec je na pobudo veteranov  OZVVS Logatec  junija 2016 uredila Spominski park s spomenikom pri križišču za Industrijsko cono v Zapolju. Spomenik je namenjen spominu na eno zadnjih  bitk v Sloveniji leta 1991, v kateri so enote Teritorialne obrambe Logatec uspešno zaustavile prodor oklepnega bataljona JLA iz Vrhnike proti Logatcu.

Letos je OZVVS Logatec dopolnila Spominski park še z  dvostransko informativno tablo, ki opisno in slikovno predstavlja potek in posledice tega spopada. S to informativno tablo se želi pojasniti občanom naše občine in vsem drugim popotnikom, ki potujejo tod mimo po stari magistralni cesti Logatec – Vrhnika, kaj se je na tej lokaciji leta 1991 dogajalo med vojno za Slovenijo.

slika: Spominski park v Zapolju z novo Info tablo

 

Predstavitev muzejske zbirke in Bitke na Cesarskem vrhu:

OZVVS Logatec že nekaj let organizira predstavitve o tej bitki in o naši muzejski zbirki, ki se nahaja v CVVS  (Center vojnih veteranov v bivši vojašnici v Blekovi vasi). 

Z dokumenti, slikami, filmom, oborožitvijo TO ter izdano knjigo Mira Pogačnika,  se s pojasnili in razlago udeležencev bitke na Cesarskem vrhu seznanja učence 9. razredov Logaških osnovnih šol o poteku vojne za Slovenijo leta 1991 na našem območju.

Poleg tega pa smo izvedli že nekaj predstavitev tudi za zainteresirane skupine iz drugih krajev (Ljubljane, Gorenjske ipd.)  Za vse ostale zainteresirane  lahko po dogovoru z OZVVS Logatec izvedemo predstavitve tudi za njih (možen kontakt: po E-pošti: info@logatec.zvvs.si ).

slika: predstavitev za učence OŠ

 

Še nekaj o naših načrtih do konca leta :

V jesenskem času bomo izdali posebno zgibanko, s katero želimo informirati naše člane in občane ter ostale o izvedenih aktivnostih in projektih ter načrtih.  Zgibanka, ki je v pripravi, bo zajemala pisne in slikovne podatke o do sedaj  izvedenih projektih.

Da bi našim članom in občanom občine lažje predstavili našo muzejsko zbirko v CVVS v Blekovi vasi,  načrtujemo uvesti Dan odprtih vrat. To bi lahko izvedli v sklopu praznovanja občinskega praznika (septembra meseca) ali pa tudi na dan državnega praznika (maja ali junija).

Poleg navedenih aktivnostih – pa informiranje našega članstva in drugih sedaj že dve leti izvajamo tudi preko svoje spletne strani na E-naslovu: www.logatec.zvvs.si/ozvvs-logatec,  s katero poskušamo ažurno in nazorno obveščati naše člane in občane.

Oglejte si tudi