Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Stara šola že dobiva prenovljeno podobo

Na Logu pri Brezovici od začetka letošnjega leta dalje obnavljajo večnamensko stavbo Stara šola, in sicer s pomočjo evropskih sredstev. Gre za objekt, ki je izrednega pomena za našo občino zaradi kulturne in zgodovinske vloge, prostorske stiske in potreb. Po obnovi bodo prostori namenjeni občinski upravi in različnim interesnim dejavnostim. Že od začetka je vodilo obnove, da se poleg dodatnih prostorov pridobi tudi stavbo, ki bo vsem nam v ponos.
Izvajalec del na gradbišču je podjetje AS-Primus, ki je s svojimi podizvajalci začel z delom na začetku letošnjega februarja. V prvi fazi so opravili večja gradbena dela. Rušitvena dela so zajemala odstranitev obstoječih oken, vrat, dotrajane strehe, tlakov ter medetažne lesene konstrukcije v prostorih, kjer bodo instalacije pod stropom. Sledila je statična sanacija objekta z novimi medetažnimi ploščami, postavili so novo jekleno ostrešje s klasičnimi lesenimi tramovi ter ojačali obstoječe opečne stene z armiranim ometom in protipotresnimi vezmi (po obodu objekta na nivoju stropov).
Večjim gradbenim delom je sledila energetska sanacija v poletnih mesecih. Fasado so obložili s 16 cm toplotne izolacije in poskrbeli za stavbno pohištvo. 25 cm topolotne izolacije bodo v nadaljevanju položili tudi na že izdelano novo strešno konstrukcijo. Ker je Stara šola pod spomeniškim varstvom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije obnova zahteva več aktivnosti kot v primeru novogradnje. Izvajalec o vseh delih sproti obvešča zavod ter upošteva njegove usmeritve in navodila, pri prenovi pa ohranja izvirno arhitekturo objekta, vključno z izvirnimi položaji, oblikovanimi okenskimi odprtinami in poudarjenim vhodnim delom z vsemi obstoječimi likovnimi detajli. Za elektro- in strojno napeljavo so v grobem že poskrbeli in morajo le še namestiti opremo za ogrevanje, ohlajevanje in prezračevanje prostorov. Trenutno se v notranjosti pripravljajo na ureditev suhomontažnih predelnih sten in mokrih estrihov.

Lahko bi rekli, da se zdaj vsaj na zunaj že lepo vidijo sadovi obnove. Pomembno delo, ki terja veliko sredstev in sodelovanja med različnimi podizvajalci pa nas še čaka. Po načrtih bodo zdaj zaključili s tlaki, sledilo bo polaganje keramike v sanitarijah, montažnih spuščenih stropov, beljenje stropov in sten, tudi zunanja ureditev bo prišla na vrsto. Za konec velja še omeniti dobro sodelovanje med vsemi udeleženci pri gradnji in obnovi, saj dobro sledijo poteku dejavnosti v predvidenih okvirih terminskega načrta.

 

Peter Kavčič, foto: občinski arhiv

 

Oglejte si tudi