Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

DANES
17°C
-2°C
JUTRI
15°C
-3°C
Deli
3628

Začetek urejanja pokopališča na Dragomerju

Pokopališče Dragomer je locirano na južnem pobočju hriba Sv. Lovrenca pod istoimensko cerkvijo in starim pokopališčem na njegovem vrhu. V naravi je zemljišče pokopališča strm teren, ki pada iz severa prti jugu. Dostop do njega je po obstoječi kategorizirani občinski cesti, ki prihaja iz zahodne strani naselja Dragomer. Glede na želje občanov in potrebe po širitvi, so se prva dela že začela

Na pokopališču se bo pred zimo uredila postavitev snegobranov na obstoječem poslovilnem objektu. S postavitvijo ograje se bo uredilo območje okrog smetnjakov, poleg navedenega bodo predvidoma še oktobra zaključena dela za priklop obstoječega poslovilnega objekta na javni vodovod. Načrti za prihodnost pokopališča Dragomer pa so vezani na projekt s katerim se bo uredilo pokopališče ter izgradilo poslovilni objekt. Pokopališče potrebuje spremembo zasnove ureditve v smislu bolj racionalne in funkcijonalne izrabe prostora pokopališča. Projekt predvideva dodatnih 31 enojnih grobov, 178 grobov, 120 žarnih niš (kolumbarij) ter prostor za raztros pepela. Poleg omenjenega je ureditev pokopališča Dragomer potrebna tudi zaradi ugotovitve o nevarnosti pojava zemeljskih plazov. V ta namen je predvideno zavarovanje brežin obstoječih zemeljskih tras z opornimi zidovi višine 1,6 do 2,10 m. Dodatno stabilizacijo terena se bo zagotovilo z opornimi zidovi ob vzhodni, zahodni in južni strani območja pokopališča.

Po projektu je poslovilni objekt pravokotne oblike, maksimalnih tlorisnih dimenzij 9,90 m x 10,00 m. Objekt vsebuje prostor vežice, sobe za svojce, shrambo pogrebne opreme in sanitarije. Pred vhodom v vežico je pokrito preddverje. Vhod ter odprt in pokrit poslovni prostor vežice sta orientirana proti jugu v smeri pokopališča. Vertikalni gabarit vsebuje le pritlično etažo.
V oktobru je bil narejen že prvi korak, saj je urejen nov vodovodni priključek za poslovilni objekt na pokopališču Dragomer. Izvajalec del Komunalno podjetje Vrhnika je zgradil nov vodomerni jašek, namestil hidroforno postajo v obnovljenem jašku, izvedel nov elektro priključek, položil nov vodovodni priključek do poslovilnega objekta, ter izvedel instalacijska dela v obstoječem poslovilnem objektu. Nov vodovodni priključek zagotavlja nemoteno oskrbo objekta s pitno vodo, kar je bistvena pridobitev saj pred tem voda ni bila pitna. Nova pridobitev je načrtovana tudi za nov poslovilni objekt, ki se bo gradil na tej lokaciji.Peter Kavčič

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.

Joze Remec 02. 11. 2018

Jože Remec Spet predvolilna kampanja župana na račun občanov. V torek je potekala seja občinskega sveta na kateri je župan in občinska uprava predstavila finančno sposobnost občine. Ugotovljeno je bilo,da bo zaradi projekta kanalizacijskega omrežja,porabljen ves investicijski potencial občine(potreben bo še velik kredit)tako da projekte,predvidene v naslednjih štirih letih ne bo možno realizirati vključno z dokončanjem obnove stare šole. Sedaj pa nenadoma nikjer objavljena investicija v pokopališče v Dragomerju. Župan pozivam vas,da na isti spletni strani objavite gradbeno dovoljenje za napovedan objekt in razpis ter obvestilo o izboru izvajalca obnovitvenih del. Če tega ni se opravičite občanom za zavajanje,ki ima namen,ceneno pridobivanje volilnih glasov. Župan pač po svoji stari navadi ne izbira sredstev v obupni želji ponoviti mandat. To je še en dokaz zakaj ni za zaupati Stanovniku in je potrebno oddati glas za poštenega kandidata.