Oceni objavo

Kosci kosili, grabljice grabili

Mrzle rose,
ostre kose,
rada travca se kosi.

Kot že več let zapovrstjo je KUD Kosec v okviru Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine v soboto, 2. julija, v prevročem sončnem dnevu organiziral tekmovanje koscev in grabljic na travniku Čamernikovih pri Telekomu, na Dragomerški cesti v Dragomerju. Pomerile so se tri ekipe iz Loga, Dragomerja in Lukovice. Tako kot prejšnja leta smo tudi tokrat sledili glavnemu namenu prireditve, ohranjanje starih kmečkih običajev in opravil, ki vse bolj tonejo v pozabo. 
Začelo se je veselo s poskočnimi vižami v izvedbi pevske skupine »Mladi po srcu«. Ko pa je glavni sodnik Matija povedal, kako je košnja potekala nekoč in dal navodila koscem, so se ekipe odpravile na travnik, kjer se je začelo zares. Kosci in grabljice so bili oblečeni usklajeno in prav lepo jih je bilo videti. Sledilo je žrebanje parcel ter vrstnega reda košnje. Kosci so v vrstah drug za drugim z nabrušenimi kosami zarezali v visoko travo. Po bučnem navijanju opazovalcev in končanem košenju je sledil prikaz tradicionalne malice. Lidija je postregla z Belokranjsko pogačo z mnogo ocvirkov in Anica z belo kavo. In že je prišla vrsta na grabljice posameznih ekip, ki so pokošeno travo hitro grabile in pazile, da so naredile lepe stabilne kopice. Polne vreče trave so stehtali na preprosti tehtnici, ki je pokazala, katera vreča je težja in s tem katera ekipa je nagrabila več trave. 
Seveda pa brez prikaza klepanja kos tudi ni šlo. Marcelo nam je povedal malo zgodovine klepanja, Jože Čamernik (starejši) pa nam je v praksi pokazal, kako se klepa kosa. 
Na koncu je svoje delo opravila sodniška ekipa, ki je pri koscih ocenjevala čistost in enakomernost košenja. Pri grabljicah pa so bili pozorni na čistost grabljenja, poravnavo in obliko kopic ter sorazmernost njihove postavitve. K rezultatu je doprinesla tudi hitrost košnje in grabljenja. 
Sodniška trojica je tudi letos imela težko delo. Kosci in grabljice so tako lahko znova spoznali, da hitrost ni vse. Tako je bilo predvsem pri koscih posameznikih, ki je za zmago bila odločilna čistoča košnje in poravnava, ki je prepričala sodnike, da je ponovno za najboljšega kosca proglasila Darka Fortuna iz Dragomerja. Tudi župan Miran Stanovnik je dobro vihtel koso, Lukovčani pa so imeli mlado ekipo, in lepo je bilo videti mlade, kako spretno kosijo travo. 
Napeta tekma se je odvijala tudi pri grabljicah. Dragomerčanke in Lukovčanke so svoja travnika pograbili v skoraj enakem času. Odločila je ocena poravnave in oblike kopic in je Ložanska ekipa dobila skupno najboljšo oceno in so osvojila naziv najboljše ekipe, Dragomerčani so zasedli drugo mesto, Lukovčani pa so tako bili tretji. 
Na tem mestu bi se zahvalili za več kot odlično organizacijo vodji Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine Borisu Smirnovu, njegovi organizacijski ekipi, sodniški ekipi, Lojzetu Slabetu za določitev travnika in organizacijo prostora. Zahvale gredo tudi domačiji Čamernik za pomoč in posluh. Brez gasilcev iz Dragomerja tudi ne gre, tako tudi njim vse zahvale za klopi in mize. Tokrat smo namesto priznanj podelili izredno lično izdelane medalje in pokal za naj kosca ter se zahvaljujemo tudi podjetju Graverstvo Log, Matjažu Mojškercu za posluh in sodelovanje.
Pester spremljevalni program je bil zaključen s venčkom domačih, kjer so se petju pridružili tudi gledalci in navijači. KUD Kosec je tudi poskrbel, da so se obiskovalci in vsi prisotni podprli s prigrizkom in pijačo. Čudovito so se vklopili tudi obiskovalci s prinešenimi domačimi sladkimi dobrotami.

KUD Kosec




Oglejte si tudi