Logo MojaObčina.si
DANES
29°C
14°C
JUTRI
30°C
15°C
Oceni objavo

Gostovanje ženskega pevskega zbora Biser v Benečiji

Ženski pevski zbor Biser z zborovodjo Fernandom Pablom Mejíasom je  nazadnje gostoval v Italiji leta 2018. Ker je na nas naredila pozitiven vtis, smo se jo odločili ponovno obiskati.

V soboto, 18. maja, smo se polni pozitivne energije že navsezgodaj zjutraj odpravili na pot, ki nas je sprva popeljala do prikupnega obmorskega mesteca Gradež (it. Grado). Podrobno nam ga je razkazal naš zamejski prijatelj in gostitelj Fabio Bonini. Pregovor pravi »Po dobri kavi se dan pozna«, zato smo si privoščili oddih v ljubkem mestnem središču in si energijo podkrepili z italijansko kavo. Gradež se je pod Rimljani razvijal kot predmestje Ogleja. V njegovem središču je bila tako naša prva turistična postojanka, odlično ohranjena bazilika sv. Evfemije iz 6. stoletja, okrog katere se razprostirajo urejeni parki z obmorskimi ulicami, ki so nas vodili do morja in njegovih prečudovitih peščenih plaž. Tam smo se naužili sonca in morske klime.

Ker čas v dobri družbi mineva hitreje kot običajno, smo se morali od lagunskega mesteca posloviti in se odpraviti proti beneški vasici Topolovo, kjer so nas že nestrpno pričakovali tamkajšnji domačini. Do vasi Topolovo iz Furlanske nižine vodi le ena sama ozka in strma cesta. V preteklosti so politični pritiski, odročnost ter začrtana državna meja povzročili množično izseljevanje in vse je kazalo na njeno izumrtje. Leta 1994 pa je doživela ponoven razcvet. Ljubitelji kulture in umetnosti iz različnih področij so se odločili obuditi živahno, veselo in povezano skupnost, ki bi privabljala in združevala posameznike iz različnih koncev Italije in Evrope.

Skozi strmo vas nas je pot pripeljala vse do vrha, na katerem stoji cerkev sv. Mihaela. V čast nem je bilo prispevati h glasbeni kulturi, v sklopu katere smo večerno mašo, ki je potekala v italijanskem jeziku, popestrili s pevsko in inštrumentalno spremljavo in tako v harmoniji ponovno združili italijanski in slovenski narod. Povezanost skupnosti, ki živi v ljubki, odročni, hriboviti vasici, je bilo občutiti na toplem sprejemu, ki so nam ga pripravili tamkajšnji domačini, ki so samo za nas priložnostno odprli okrepčevalnico poimenovano Ìzba in nas pogostili z odlično lokalno domačo hrano in pijačo.

Po dolgem dnevu, polnem novih doživetij in vtisov, smo se v poznih večernih urah z avtobusom odpeljali nazaj proti Sloveniji, odločeni, da se v prihodnosti zagotovo še vrnemo. Tovrstna gostovanja in druženja nas kot zbor še bolj povežejo in nam dajo elan za nadaljnje glasbeno ustvarjanje, s katerim ohranjamo umetnost in kulturo.

In če želite slišati, kako nam to uspeva, lepo povabljeni na naš letni koncert, ki bo v soboto, 8. junija 2024, ob 19.30 v Kulturnem domu Grosuplje.


Anamarija Kadunc, ŽPZ Biser


Oglejte si tudi