Oceni objavo

Sedem občin skupaj za zeleno prihodnost

Grosuplje, 5. julij 2022 – Župani občin Log - Dragomer, Grosuplje, Ivančna Gorica, Dobrepolje, Škofljica, Ig in Kamnik so slavnostno podpisali namero o sodelovanju v projektu EUCF. V občinah verjamejo, da bo s sodelovanjem in povezovanjem zeleni prehod uspešnejši. Občina Log – Dragomer se nadeja, da bo na podlagi investicijskega koncepta, ki ga bodo izdelali v okviru projekta lahko kasneje kandidirali za evropska sredstva za izgradnjo sončnih elektrarn na strehi vrtca in osnovne šole.

Lanskega decembra so Občine Grosuplje, Ivančna Gorica, Dobrepolje, Škofljica in Ig oddale prijavo na razpis EUCF. Ker so verjeli, da bodo še uspešnejši, če bo konzorcij občin še širši, so k sodelovanju povabili tudi občini Log - Dragomer in Kamnik. Razmišljanje je obrodilo sadove, saj so v konkurenci prijaviteljev iz celotne EU postali drugi konzorcij občin iz Slovenije z uspešno prijavo na razpisu EUCF. Prijavili so se s projektom Renewables and Energy Efficiency programme of 5G municipalities - 5enerGy (Program obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti občin 5G). V okviru projekta bodo občine izdelale investicijski koncept, s katerim bodo preučili investicijski in energetski potencial prijavljenih ukrepov na področju obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije. Ti se osredotočajo predvsem na rešitve, kot so postavitev fotovoltaičnih elektrarn v javne objekte, celovita in tehnološka energetska sanacija javnih stavb ter sanacija javne razsvetljave. V okviru Investicijskega koncepta bodo preučili tudi različne modele izvedbe investicijskih ukrepov, kot so model javno-zasebnega partnerstva, klasično javno naročanje ipd. Hkrati jim bo koncept služil kot osnova za prijavo na druge EU razpise, kjer bi lahko pridobili tudi sredstva za izvedbo naložb.

 

Župan Občine Log - Dragomer, Miran Stanovnik  je ob podpisu namere o sodelovanju še posebej poudaril dobro in iskreno sodelovanje med vsemi partnerskimi občinami. Kot je dejal si občine ne prizadevajo pridobiti le kakšen dodaten evro, ampak tudi sodelujejo na področju varovanja okolja, kar se mu zdi posebej pomembno. Kot je poudaril si v občini Log-Dragomer na podlagi projekta zamišljajo izvedbo dveh sončnih elektrarn, na vrtcu in na osnovni šoli.  

 

Tudi v občini Grosuplje si želijo na podlagi izdelanega investicijskega projekta kasneje kandidirati za sredstva za izgradnjo sončne elektrarne, to bi zgradili na strehi parkirne hiše, poleg tega pa bi radi energetsko sanirali še tri manjše kulturne domove v občini ter Osnovno šolo Šmarje – Sap, kjer bi ogrevanje preuredili na zemeljski plin. Na Igu pa se želijo rešiti trdnih delcev. Kot je povedal župan Janez Cimperman so pogodbo za energetsko sanacijo šol in občinskega objekta že podpisali. Na podlagi tega projekta pa si na omenjenih objektih zamišljajo tudi namestitve sončnih elektrarn. Prizadevali si bodo za opuščanje nafte in prehajanje tudi na druge, okolju prijaznejše energente. Večje število projektov povezanih s prehodom na okolju bolj prijazne vire energije so že izvedli tudi v občini Ivančna Gorica. Verjamejo, da bodo s pomočjo tega projekta dosegli cilj, da noben javni objekt ne bo več potreboval energetske sanacije in da bodo vsi na prijaznem viru energije.

 »Tudi v občini Dobrepolje delamo korake v smeri uporabe bolj sprejemljivih virov energije,« pa je dejal župan Igor Ahačevčič. Tudi župan Ivan Jordan je povedal, da so v občini Škofljica prenovili javno razsvetljavo in energetsko sanirali več občinskih objektov. Na Lavrici so zgradili novo šolo, z energijsko porabo 0, to velja tudi za športno dvorano, v kar je bilo potrebno vložiti še posebej veliko truda. »Uspeli smo in v tej smeri želimo nadaljevati,« je dejal. Tudi občina Kamnik je naredila nekaj korakov za energetsko sanacijo javnih objektov, med drugim so na kulturni dom namestili sončno elektrarno, objekt je postal samooskrben in s tem so naredili prvi korak na področju obnovljivih virov energije in varčne rabe energije. »Po tej poti želimo nadaljevati, zato smo se z veseljem pridružili ekipi 5G,« je dejal in še povedal, da si želijo energetsko obnoviti tudi knjižnico, glasbeno šolo, športno dvorano.

 

Podpis namere osnova za nadaljnje EU razpise

»Verjamem, da bo ta današnji podpis namere o sodelovanju samo prvi korak k temu, da v enem letu dejansko preučimo energetski potencial prijavljenih objektov, potem pa bo to osnova za prijavo na nadaljnje EU razpise, kjer pa je večinoma skupni prag za investicije 30 milijonov EUR, tako da je za pričakovati, da bomo projekt še širili in povabili k sodelovanju še druge občine. In verjamem, da bomo skupaj tudi še bolj uspešni,« je dejala vodja Skupne občinske uprave 5G, Jasmina Selan.

 

Višina investicijskega koncepta znaša 14.036.811 EUR brez DDV oz. 17.124.910 EUR z DDV, pričakovani prihranki energije so 3,923 GWh/leto, pričakovana proizvodnja obnovljive energije pa je 4,757 GWh/leto.

Ukrepi trajnostne energije bodo povzročili zmanjšanje emisij CO2:

·                    energetska učinkovitost v javnih stavbah: 591,41 t CO2 eq/leto,

·                    solarna PV namestitev: 1.247,13 t CO2 eq/leto,

·                    zamenjava fosilnih kotlov: 455,58 t CO2 eq/leto,

·                    optimizacija javne razsvetljave: 63,6 t CO2 eq/leto.

·                     

»Povezuje nas torej zelena prihodnost,« je z besedami sklenil Domen Jere iz Skupne občinske uprave 5G. V okviru projekta so občine pridobile 60.000 EUR nepovratnih sredstev. Projekt je sofinanciran s strani EU iniciative EUCF, v okviru okvirnega programa Horizon 2020.

 

V. L.

Oglejte si tudi