Optimalna temperatura v hladilniku je okoli 4-5°C. Z znižanjem temperature se poraba elektrike močno poveča, pri višji pa se hrana hitreje pokvari. Podobno velja za zamrzovalne skrinje, kjer je priporočena temperatura med -25°C do -15 °C. Pet stopinj nižja temperatura pomeni 25 odstotkov večjo porabo elektrike. Hladilnika in zamrzovalnika ne odpirajmo po nepotrebnem in ga takoj po uporabi zapremo. V hladilnik in zamrzovalnik damo le ohlajena in osušena živila, saj se sicer led na njih hitreje tvori, kar pa poveča porabo energije. Redno odstranjujmo ledene obloge. En milimeter ledu v hladilniku ali zamrzovalniku pomeni nekaj odstotkov večjo porabo elektrike. Premaknimo hladilnik in zamrzovalnik stran od virov toplote ter direktnega sonca. Če je mogoče, ga odmaknimo v najbolj hladen prostor. Če se temperatura v okolici spusti za 5°C, je prihranek energije 10 %. Prenatrpani ali prazni hladilniki so največji porabniki električne energije. Prenatrpan hladilnik zavira obtok hladnega zraka in porabi več elektrike, če želi ohranjati nastavljeno temperaturo. Prav tako premalo poln hladilnik porabi več energije, saj živila akumulirajo hlad in pomagajo ohranjati temperaturo.
Energetsko učinkovite investicije
Dotrajano tesnilo na vratih takoj zamenjajmo. Ustreznost tesnila preizkusimo tako, da postavimo papir med vrata in hladilnik. Če papir težko izvlečemo, se vrata še vedno dobro zapirajo. Tesnilo na vratih lahko ohranimo v dobrem stanju, če ga redno čistimo z mokro krpo. Velikost hladilnika in zamrzovalne skrinje izberemo glede na svoje potrebe. Za dvočlansko družino naj bi zadostoval 100-120 litrski hladilnik, za štiričlansko pa hladilnik z 200-250 litri prostornine. Če sta hladilnik in skrinja stara več kot 10 let in slabo tesnita, ju zamenjajmo za energetsko učinkovitejša in varčnejša. Aparati energijskega razreda A++ glede na aparate razreda A porabijo dobrih 20 % manj energije. Na trgu so prisotni tudi že aparati razreda A+++, ki od razreda A porabijo za 48 % manj energije.
Golea



