Oceni objavo

Noč v gasilskem domu in dan odprtih vrat

Kot vsak petek, smo se na vajah zbrali ob 18:00, le da tokrat nismo šli domov - prespali smo v gasilskem domu. Vikend dogodivščino smo začeli z vajami z vedrovko za pionirje in trodelni napad za mladince. Ko se je že temnilo, smo se prestavili v gasilski dom in obnovili znanje prve pomoči - kaj storiti ko pride do zadušitve, zastoja srca, hudih krvavitev ali kako ukrepati ob odtrganih udih, kaj je pomembno ob prihodu na intervencijo in kaj storiti če se situacije ustrašimo?

Po vajah smo si zakurili taborni ogenj in pekli penice. Igrali smo družabne igre in prepevali ob zvokih ukulele. Komaj smo dobro zaspali, nas je zbudila sirena. Poziv za enoto prve pomoči - v kuhinji je prišlo do nesreče ob pomivanju posode: ena oseba ranjena, 2 osebi v šoku, nezavesti. Ker smo gasilci vedno pripravljeni, smo skočili iz spalnih vreč, pograbili nahrbtnik z opremo in odhiteli na pomoč. Na kraju smo oskrbeli kuharico in poskrbeli za odrezan prst. Pomirili smo ostali dve kuharici, jima nudli pogovor in poskrbeli, da smo se vsi varno vrnili v spalne vreče.

Nov dan smo začeli z razgibavanjem in našo himno. Po odličnem zajtrku smo se dobro obuli in oblekli ter vzeli topografske karte in kompase, odšli smo namreč na orientacijski pohod. Razdeljeni v dve skupini smo se se našli na istem cilju, na Ferjanki, kjer smo nabrali vreče kostanja za večerni piknik.

Ko smo se vrnili, nas je že čakalo kosilo in sladica. Po kosilu smo začeli s pripravami za Dan odprtih vrat. Pripravili smo dimni poligon, pripravili gasilske avtomobile za ogled, pripravili smo vse za prikaz gašenja začetnih požarov in začeli s peko palačink, ki so pričakale naše obiskovalce. Razvajali smo jih tudi s pečenim kostanjem.

Za presenečenje nas je obiskala vrhniška gasilska avtolestev. Z dvižno košaro so nas dvignili in pokazali, kako deluje.

Zvečer smo si zakurili ogenj, da smo lahko pekli taborniške kruhke in hrenovke. Ker je bil dan res naporen in ima noč svojo moč, smo se ta večer prej odpravili spat.

In že je bilo tu nedeljsko jutro. Po naporni noči smo se počasi zbudili ob jutranji telovadbi in obilnem zajtrku, pospravili postelje in gasilski dom ter se odpravili domov. Vzporedno smo delno opravili tudi veščino Vodič.

Imeli smo se super, veliko smo se naučili, se družili in spoznavali gasilstvo. Hvala vsem, ki ste nam pomagali pri izvedbi celotnega vikenda.  

Mentorji PGD Log

Oglejte si tudi