Oceni objavo

Občina Log - Dragomer je gostila kosce in grabljice z Ljubljanskega barja

1. junija se je v okolici Osnovne šole Log - Dragomer odvila največja kulturno-etnološka prireditev na Ljubljanskem barju. V ročni košnji in grabljenju so se na že sedmem Medobčinskem tekmovanju koscev in grabljic za pokal Ljubljanskega barja pomerile ekipe in posamezniki iz občin Borovnica, Brezovica, Ig, Ljubljana, domače občine Log - Dragomer, iz Škofljice in z Vrhnike. Prireditev je spremljal bogat etnološki in kulturni program, zaključila pa se je s koncertom Tanje Žagar.

Medobčinsko tekmovanje koscev in grabljic, ki ga spremlja bogat kulturni in etnološki program, so v zadnjih osmih letih, enkrat je prireditev odpadla zaradi slabega vremena, gostile vse barjanske občine. Občina Log - Dragomer je kot najmlajša med barjanskimi občinami zaključila prvi krog gostovanj. Tako kot prejšnja leta je gostiteljica tudi tokrat sledila glavnemu namenu prireditve: iskanju sožitja med človekom in naravo, ozaveščanju prebivalstva o varovanju značilnosti barjanskih vrednot in prijaznega odnosa do narave, ohranjanju kulturne in etnološke dediščine ter iskanju gospodarskega trajnostnega razvoja na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje. Na te vrednote je v svojem nagovoru opozorila tudi dr. Marija Markeš, vodja sektorja za ohranjanje narave na ministrstvu za kmetijstvo in okolje. Poudarila je: "Vedno imam občutek, da se naše glavno mesto pravzaprav res slabo zaveda, kaj leži pred njegovim pragom – Unescova kulturna dediščina, krajinski park, evropsko omrežje Natura, kultura, kakršno danes tukaj predstavljate vi. Katero mesto v Evropi se lahko pohvali, da mu pred pragom leži košček zemlje, kjer je zbranih dvakrat več metuljev kot v vsej Veliki Britaniji? To je naša zapuščina. Upam in želim si, da bi vsi skupaj, s skupnimi močmi zmogli v plasti zgodovine na Barju zapisati sporočila naše generacije. Naša skupna naloga je, da predvsem slovenski pa tudi drugi javnosti pokažemo, da brez zdravega okolja ni zdrave hrane, ni zdrave pitne vode in brez tega tudi ni bodočnosti vseh teh otrok, ki nas danes tukaj in z vseh strani zabavajo."

 

Na Barju sedmič kosili in grabili za prehodne pokale

Tradicionalna barjanska prireditev je v Občino Log - Dragomer privabila množico obiskovalcev. Tako kot v prejšnjih letih se je začela z etnološkim sprevodom, ki je iz Športnega parka Log skozi naselje Mole krenil do velikega šotora pred osnovno šolo. V pisanem sprevodu so za ubran korak skrbeli godbeniki Pihalnega orkestra Vrhnika, videli smo lahko lepe slovenske noše, pa kolesja in vozove, zapravljivčke in zastavonoše, za njimi pa so korakali tekmovalke in tekmovalci iz sedmih barjanskih občin.

Po uvodnih pozdravih in krajšem kulturnem programu v izvedbi učencev Osnovne šole Log - Dragomer je pisana druščina krenila do bližnjega travnika, kjer se je začelo zares. V visoko travo so s svojimi kosami prvi zarezali kosci, za njimi pa so travnik hitro grabile grabljice, ki so pripravile dvanajst kopic. Nato pa so precej manjši travnik kosili in grabili še posamezniki. Na koncu je svoje delo opravila sodniška ekipa, ki je pri koscih ocenjevala poravnavo, čistost in enakost rezi ter opravo. Pri grabljicah pa so bili pozorni na čistost grabljenja, poravnavo in obliko kopic ter sorazmernost njihove postavitve. Nekaj pa je k rezultatu doprinesla hitrost košnje in grabljenja.

Sodniška trojica je tudi letos precej premešala rezultate; kosci in grabljice so tako lahko znova spoznali, da hitrost ni vse. Tako je bilo predvsem pri koscih posameznikih. Najhitreje je svoj travnik pokosil Ljubljančan Igor Oven; najbližjega zasledovalca je prekosil za pol minute, a ker pri svojem opravilu ni bil dovolj natančen, se je uvrstil šele na šesto mesto. V tej kategoriji je slavil Jernej Lenarčič z Vrhnike; bil je precej hiter, za zmago pa sta bili odločilni čistoča košnje in poravnava, ki sta prepričala sodnike. Drugo mesto je osvojil Jože Škrabec iz Škofljice, tretji pa je bil Viktor Boršnik z Brezovice.

Napeta tekma se je odvila pri grabljicah. Vera Oblak z Iga in Andreja Lenarčič z Vrhnike sta svoja travnika pograbili v popolnoma enakem času, treh minutah in osemnajstih sekundah, dobili sta popolnoma enaki oceni za sorazmerje, čistost grabljenja in splošni vtis. Odločila je ocena poravnave in oblike kopic, kjer je Ižanka dobila boljšo oceno in tako osvojila naziv najboljše grabljice Barja. Druga je bila Vrhničanka, tretja pa Borovničanka Olga Pristavec.

Pri moških skupinsko je bilo vse odločeno že po košnji. Brezovičani so ekipe prekosili za dve minuti, od najpočasnejših Log-Dragomerčanov, ki so na koncu osvojili peto mesto, pa so bili hitrejši skoraj za pet minut. Hitrost in zadovoljiva kakovost košnje sta Brezovičane zavihteli na prvo mesto, drugi so bili Ljubljančani, tretja pa šesterica koscev iz Občine Ig.

Tako kot pri grabljicah posameznicah je bilo napeto tudi pri grabljicah skupinsko. Za prvo mesto sta se znova borili občini Ig in Vrhnika, tokrat pa je nekaj več točk dobila Vrhnika, ki je sodnike prepričala s kakovostjo. Prehodni pokal za najboljše grabljice skupinsko je šel tako za eno leto v Občino Vrhnika; pospremljen je bil tudi s simboličnimi nagradami sponzorjev. Druga je bila Občina Ig, tretja pa Mestna občina Ljubljana.

 

Pester spremljevalni program, zaključek s koncertom Tanje Žagar

Občina organizatorica pa je poskrbela za izjemno pester spremljevalni program; na odru so za kulturni program skrbele vse sodelujoče občine, obiskovalci so se lahko sprehodili med bogato obloženimi stojnicami, si ogledali razstavo starih fotografij "Log - Dragomer skozi čas" ter razstavo likovnih del in klekljarskih izdelkov KUD Kosec Log - Dragomer. Tokratna prireditev KEP Barje 2013 je bila nekaj posebnega, saj se je po razglasitvi rezultatov tekmovanja nadaljevala s koncertom Tanje Žagar, ki je pod velikim šotorom do večernih ur skrbela za dobro glasbeno vzdušje.

Po koncu prireditve je bil z organizacijo zadovoljen tudi log-dragomerški župan Mladen Sumina, ki nam je povedal, da je prireditev dosegla svoj namen. Zaupal nam je, da so program izpeljali v skladu z načrtovanim; prizaneslo jim je tudi vreme, ki je bilo kljub neobetavni napovedi zelo prijetno. "Prišlo je veliko ljudi iz domačega in sosednjih okolij in splošni vtis prireditve je bil zelo pozitiven," je dejal.

 

V. E.

Oglejte si tudi