Oceni objavo

Naj izobraževalni dosežki

Društva Univerze za tretje življenjsko obdobje DVIG v letu 2023 v sliki in besedi

NAJ dosežke smo izbrali med našimi izobraževalnimi programi po naslednjih kriterijih kakovosti: program je novost in njegovi učinki na življenje v naši skupnosti bodo trajni, ker ne bo ugasnil s prenehanjem financiranja iz nacionalnih virov; pomembno prispeva k uresničevanju ciljev občinskih razvojnih strategij; obravnava najbolj aktualne teme današnjega časa; vključile so se netradicionalne ciljne skupine - mlajše generacije in moški; večja udeležba občanov v nacionalno pomembnih projektih.

Prvi letni kino v občini Log–Dragomer
Javno predvajanje filmov To so Gadi in Diktator v Dragomerju je rezultat delovanja študijskega krožka Enajsta šola s filmom (mentor ŠK Darijan Novak). Obisk je bil rekorden, prvega si je ogledalo na prostem več kot 150 krajanov, drugega v Gasilskem domu Dragomer več kot 50, in to vse generacije od predšolskih otrok do devetdesetletnikov (več o delovanju ŠK in filmih velikanov svetovne kinematografije si lahko ogledate na spletni strani iold.si). S ŠK krožkom bomo nadaljevali tudi v letu 2024.

Sprejem devetdesetletnikov pri županu
Slavnostni sprejemi so tudi rezultat delovanja ŠK od leta 2019, ko smo prvič izdali posebno izdajo Pogovorov z občani - Kolo življenja. V letu 2023 je župan povabil vse 90-letnike iz naše občine, ne samo intervjuvancev. Mislim, da nobenega dogodka, namenjenega starejšim v naši občini, ni obiskalo toliko starejših (18 devetdesetletnikov in 30 spremljevalcev). Županovi sprejemi ostajajo stalnica v naši starosti prijazni občini. Naj ob tem povabim še vse, ki bodo letos praznovali 90 let, da nas pokličejo (041 775 771), da se dogovorimo o objavi njihove življenjske zgodbe (revije Kolo življenja so objavljene na spletni strani iold.si).


Program umetne inteligence Chat GTP
Chat GTP so odprli za javnost 30. novembra 2022, v 5 dneh je imel milijon uporabnikov, v 4 mesecih 100 milijonov. V DVIG- u nam ga je dr. Matjaž Gams predstavil maja 2023. Za mnoge od nas je še novost; nekateri smo jo takoj začeli uporabljati, drugi jo odklanjajo. Tako kot vse tehnološke novosti v človeški zgodovini. Chat bo lahko korenito izboljšal naša življenja, prinaša pa tudi številne dileme, ki jih strokovnjaki že razrešujejo, da bodo zagotovili pozitivno uporabo v naših življenjih.

Sveta dežela, jabolko spora

DVIG-ova dolgoletna mentorica dr. Verena Vidrih Perko nam je uvodoma povedala, da so se  judovstvo,  krščanstvo in islam razvili iz Stare zaveze. Vsi današnji »sovražniki«: Judje in Palestinci, kristjani in muslimani izhajamo iz istega debla. Ni moč zanikati velikega prispevka judovske kulture k zahodni civilizaciji in tudi ne stiske, ki jo izkušajo Judje vse od padca Jeruzalema pod Rimljani. Preganjani in razseljeni po vsem svetu so postali ljudstvo Tore, skupnost, ki jih povezuje vera v novo domovino Izrael. Enako ni mogoče spregledati, da je današnji Izrael tudi dom Palestincev. Da so ljudstvo istega semitskega izvora in si bodo morali domovino slej ko prej (raz)deliti, saj ne Judje, ne Palestinci nimajo nikjer drugje prostora pod soncem (več o predavanju na spletni strani iold.si).

Cikel predavanj Vloga moškega v družini
Prebiranje člankov o obstoju več bioloških spolov in o »poženščenih« moških je bil izziv, da v teoriji in praksi spoznavamo vlogo moškega v družini. Najprej smo spoznavali razlike v možganskem in hormonskem delovanju ter čutenjih (Luka Vižintin), nato pa še praktične primere, kako se te razlike kažejo v našem vsakdanjem življenju in kako vplivajo na ključne izzive, ki se pojavljajo v očetovstvu ter v družini (Steven Telzerow, Andrej Pešec). Za vsa predavanja na to temo velja, da so na srečanjih prevladovali moški, in to očetje mlajših otrok. Priznanje gre vsem, ki bi bili radi še boljši očetje in možje. (Predavanja so bila za organizatorje tako zanimiva, da smo pozabili fotografirati.)

Dosežkih obeh bralnih krožkov: Od pravljice do lutke (mentorica Lea Šifrer) in Bralni krožek za odrasle (mentorica Alenka Logar Pleško)
Odrasli člani BK so v celem letu prebrali dela 11 slovenskih avtorjev (seznam na spletni strani iold.si) , najmlajši člani BK pa 5 pravljic in v lutkah poustvarili pravljične junake. V zadnjih 16. letih je BK za odrasle organiziral (razen v koronskih časih) številna srečanja z avtorji prebranih knjig, popotovanja po poteh literarnih junakov, literarne večere in medgeneracijske bralne dogodke. S štirimi prireditvami za celotno skupnost so zelo obogatili kulturno dogajanje in na dogodke pritegnili številne ljubitelje slovenske besede (okrog 170). Med drugim so se srečali tudi s Tonetom Partljičem in Tonetom Kuntnerjem.

Literarni večer CKV, recitacije pesmi avtorjev iz naše občine
Literarni večer je potekal 21. septembra v vrhniški knjižnici, pesmi ustvarjalcev so prebirali: Ivica Rajković, Dragica Krašovec, Iva Urbanc in Alenka Logar Pleško. Gost večera je bil Tone Kuntner, za glasbeni program je poskrbel Duo Mol. Obiskovalci so lahko prisluhnili pesmim Stanke Dimc, Jožeta Jesenovca, Dragice Krašovec, Alenke Logar Pleško, Lare Mršnik Čemažar, Zdravka Pečana, Vesne Pogačar, Angelce Svete, Paveta Zaninovića, Alenke Zavodnik Kristan in Jožeta Zvera.

V MGL so si člani in nečlani študijskega krožka ogledali Navodila avtorice Ane Duša, v CD pa Pod svobodnim soncem, ki jo je po motivih Finžgarjevega romana priredil Goran Vojnovič.

Olga Drofenik, Društvo DVIG
  

Oglejte si tudi