Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Log - Dragomer
JUTRI
22°C
12°C
PET.
21°C
11°C
Oceni objavo

Začetek gradnje protihrupnih ograj še ta mesec

Za del občanov Občine Log - Dragomer naj bi se po zagotovilih Darsa še ta mesec začela gradnja protihrupnih ograj. Med Lukovico in Vrhniko bodo postavili 11 ograj v vrednosti 9,4 milijona evrov. Pred hrupom pa ne bodo zaščiteni vsi. Še vsaj dve leti bo hrup z avtoceste motil Lukovčane, ki živijo ob načrtovanem avtocestnem priključku.

Projekt postavitve protihrupne zaščite v Občini Log - Dragomer je tik pred izvedbo. Posel, vreden skoraj 9,5 milijona evrov, sta dobila Rafael, d. o. o., Sevnica (vodilni partner) ter SŽ ŽGP, d. d., Ljubljana (partner), za pogodbeno vrednost 4.401.342,53 evra (prvi sklop) in 5.047.915,78 evra (drugi sklop). Gre za projekt, ki bo sofinanciran iz evropskega kohezijskega sklada. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007–2013, razvojne prioritete: Cestna in pomorska infrastruktura – KS, prednostne usmeritve Področje avtocest ter javnega razpisa za izbor operacij Gradnja protihrupnih ograj na posameznih avtocestnih odsekih.   

"Pripravljalna dela bo izvajalec začel predvidoma še v tem mesecu," so nam pojasnili v Darsovi službi za komuniciranje, kjer so nam zaupali, da je skrajni rok za dokončanje vseh del 14 mesecev od začetka gradnje.

Izvajalec del bo protihrupne ograje gradil v smeri od Brezovice proti Vrhniki, dela pa se bodo kontinuirano nadaljevala, kot bodo to omogočale posamezne faze gradnje. Kot smo še izvedeli, je od Lukovice do Sinje Gorice predvidenih sedem protihrupnih ograj na desni strani in štiri protihrupne ograje na levi strani avtoceste, dolžine od 200 do 1.776 m ter višine od 2,5 do 6,5 m. Na tem odseku bodo postavljene ograje v skupni dolžini 7.598 metrov oziroma na površini 33.784 kvadratnih metrov. "Dve protihrupni ograji sta postavljeni neposredno ob vozišče, na betonski varovalni ograji. Preostale protihrupne ograje sestavljajo v spodnjem delu 1 m visok nasip, na njem je konstrukcija protihrupne ograje različnih višin," še pojasnjujejo na Darsu. Znane pa so že tudi preostale tehnične specifikacije ograj. "Protihrupne ograje višin 2 m, 2,5 m in 3 m so predvidene kot L-konzolne oblike s kovinskim stebrom v nagibu 78 stopinj glede na horizontalo. Protihrupne ograje višine 3,5 m in več so z zaledne strani podprte z okroglimi kovinskimi stebri. V spodnjem delu so nameščeni visokoabsorpcijski aluminijasti protihrupni paneli (zagotavljajo zvočno absorpcijo 8–11 decibelov), pri visokih ograjah pa so v zgornjem delu paneli prozorni in proti izpadu vpeti v jeklene okvirje."

 

Nekateri prebivalci zaščiteni še z menjavo oken

Prebivalci na najbolj izpostavljenih delih pa so bili ta mesec pred hrupom zaščiteni še s pasivno protihrupno zaščito, z menjavo oken in vrat na najbolj izpostavljenih delih hiš. Kdo bo zaščiten na tak način, je odločila študija obremenitve s hrupom, v kateri naj bi bili preverjeni vsi objekti na tem avtocestnem odseku. "Rezultat te študije so predvideni protihrupni ukrepi, ki so sestavljeni iz aktivne (gradnja protihrupnih ograj) in pasivne zaščite (zamenjava stavbnega pohištva). Elaborat pasivne zaščite nato na podlagi predvidene postavitve ograj preveri še vse tiste objekte, kjer je na določenih delih fasad objekta še vedno minimalno prekoračena dovoljena raven hrupa. Za te objekte se predvidi potem tudi izvedba t. i. pasivne zaščite, ki v večini pomeni zamenjavo stavbnega pohištva na določenih delih hiše. Tako so v fazi nastajanja ustrezne dokumentacije preverjeni prav vsi objekti, ki so v vplivnem območju širjenja hrupa z avtoceste (bistveno širše območje kot samo območje prekoračenega hrupa), tako da je jasna meja, kateri objekti imajo prekoračeno mejno raven hrupa," so nam še povedali v Darsovi službi za komuniciranje.

 

Hrup bo še vedno motil nekatere Lukovčane

Kot smo že poročali, pa protihrupne zaščite ne bodo dobili vsi občani. Ograje bodo namreč začeli postavljati tik pred nadvozom na Lukovici, kar pomeni, da bodo hrup z avtoceste še vedno poslušali Lukovčani, ki živijo v bližini kapelice. Ti naj bi do protihrupne zaščite prišli v okviru izvedbe načrtovanega avtocestnega priključka. Kot smo še izvedeli, se gradnja ne bo začela še vsaj dve leti. "V letošnjem letu je načrtovana priprava in izvedba javnega razpisa za nadzornega inženirja na projektu izvedbe novega avtocestnega priključka, v letu 2015 pa, po predhodni pripravi, izvedba razpisa za izdelavo projektne in investicijske dokumentacije; v letu 2015 je prav tako načrtovano projektiranje priključka (projekta PGD in PZI)," pravijo na Darsu. Zato začetka gradnje, pred tem je treba izvesti še javno naročilo oddaje del graditve, ne načrtujejo pred letom 2016. Seveda pa je začetek gradnje odvisen še od zagotovljenih finančnih sredstev in prihodnjih poslovnih načrtov.

 

V. E.

 

 

 

 

Oglejte si tudi