Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Kaj je to: bremza, cool, cao, fool, fizkultura, hamer, by…?

Iz pogovora z dr. Rajkom Šugmanom, športnim pedagogom in organizatorjem športa (bil je tudi slavnostni govornik na enem od dosedanjih pohodov), ki bo objavljen v letošnji reviji Levstikova pot. Istega leta je kot vrhunski igralec na cilju na Čatežu dodobra nasmejal pohodnike tudi njegov (pokojni) brat Zlatko Šugman.

Se Slovenci dovolj odločno bojujemo za slovenski jezik in kulturno samoohranitev? Znamo dovolj ceniti svoj jezik?

Kaj je to: bremza, cool, cao, fool, fizkultura, hamer, by, gremo v life, šrauf, treking… Ali res ne znamo ceniti svojega jezika? »Narod si bo pisal sodbo (obstoj) sam, ne frak mu je ne bo in ne talar…«.”

Rajko Šugman je slovenski športni pedagog in organizator športa. Je redni profesor na Fakulteti za šport v pokoju in zaslužni profesor Univerze v Ljubljani. Bil je podpredsednik Okrajne zveze za telesno kulturo Ljubljana, predsednik Gimnastične zveze Slovenije, predsednik IO TKS Slovenije, predsednik Skupnosti jugoslovanskih fakultet za telesno kulturo, član Komiteja ICSSPE »Šport in prosti čas«, član Komiteja za raziskovalno delo (CDSR) pri Komiteju za razvoj športa Sveta Evrope v Strasbourgu, član predsedstva ZTKO Slovenije in Jugoslavije, predsednik Športne zveze Slovenije, član iniciativnega odbora za ustanovitev Olimpijskega komiteja Slovenije in Slovenske olimpijske akademije ter slednje osem let njen direktor, dekan Fakultete za šport in prorektor Univerze v Ljubljani. To je le del njegovih aktivnosti na področju slovenskega športa.

Oglejte si tudi