Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

GASILEC JE PROFESIONALEC, PRIJATELJ IN JUNAK

Uradno odprtje in blagoslovitev novega gasilskega doma v Mostah pri Komendi


Občina Komenda je med najpomembnejše dogodke in slovesnosti ob 20. obletnici ustanovitve in občinskem prazniku 15. maju uvrstila tudi uradno odprtje, blagoslovitev in izročitev svojemu namenu novega gasilskega doma v Mostah. Družno so ga s prerezom traku 25. maja popoldne odprli: namestnica predsednika Gasilske zveze (GZ) Slovenije Janja Kramer Stajnko, župan Občine Komenda Stanislav Poglajen, podžupan Občine Komenda Igor Štebe in poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Moste Roman Koncilija, ki je izvrstno vodil zahtevno prireditev ob 90-letnici tega društva.

Zidavo novega gasilskega doma je predstavil predsednik PGD Moste Roman Kosirnik

Kaj ta dom pomeni članom PGD Moste, je v govoru poudaril njegov predsednik Roman Kosirnik. Najprej je spomnil na ustanovitev gasilskega društva v Mostah 2. februarja 1929 in zidavo prvega gasilskega doma, nato pa sedanjega. Povedal je, da imata oba domova oz. rodova gasilcev skupno to, da so se »takrat, kot danes, lotili projekta, ki se je mnogim zdel nemogoč – zidave novega gasilskega doma«. Priznal je, da je bil »kot član gradbenega odbora na začetku malo skeptičen. Ker pa v Mostah ne obstaja beseda 'ne gre, ne bo šlo', smo se zagnali v gradnjo. Od položitve temeljnega kamna do vselitve je minilo pičlo leto. Opravljenih je bilo veliko prostovoljnih ur, za katere nam ni žal, saj imamo danes stavbo, ki je lahko v ponos širši okolici. Zmotno je misliti, da je ta dom pridobitev samo za Moste; to je pridobitev za vso občino, saj smo dom zasnovali za večnamensko uporabo. Vsem, ki so nam in nam še očitajo, da je prevelik, moram na tem mestu povedati, da so v globoki zmoti. Naš dom ponuja zatočišče najprej nam, gasilcem, od otrok do veteranov. Imamo tudi šest stanovanj, ki dajejo streho nad glavo šestim družinam oz. posameznikom, večnamensko dvorano, v kateri se dnevno druži preko 30 športnikov.«

Novi gasilski dom "živi s polno paro"

Roman Kosirnik je na koncu govora ugotavljal, da »dom živi s polno paro« in da so se gasilcem iz vasi Moste, Suhadole in Žeje, ki spadajo v PGD Moste, »sanje o prostornem domu in okolici uresničile«.

Vsem zaslužnim zanj, prebivalcem omenjenih vasi in občanom Občine Komenda, se je toplo zahvalil, obenem pa jih je povabil, naj tudi v prihodnje podpirajo gasilce.

Kako zahtevno je danes biti gasilec in kaj vse je bilo v zadnjih 20 letih narejeno v PGD Moste,  je povedala njegova članica Nina Blejec, kronologijo dela v društvu pa sta pripravila gasilski veteran Andrej Gašperlin iz Most, ki tudi sicer raziskuje zgodovino in dejavnosti PGD Moste, in Darko Mavsar z Gore, vešč peresa, še bolj pa govora. Iz besedila posebej velja izpostaviti, da je biti gasilec »stvar srca, osebnega prepričanja, da se najlepše, najtežje, najvrednejše stvari da in mora narediti zastonj, za dobro družbe, soljudi«.

Veliki tekmovalni in drugi uspehi PGD Moste


Poleg številnih gašenj požarov in pomoči ljudem v naravnih, prometnih in  drugih nesrečah, je bilo povedano, da je PGD Moste ob 80-letnici dobilo novo avtocisterno, pozneje tudi nov kombi, da so se moščanski gasilci zelo izkazali v evropskem in svetovnem merilu v tekmovanju »Fire combat«, da so temeljni kamen za svoj novi gasilski dom položili leta 2017, zidali pa ga v letu 2018, pri tem so doživeli celo krajo kotličkov, ter da so imeli zadnjo zahtevno preizkušnjo pri gašenju požara na deponiji Publikusova v bližini jami novega gasilskega doma.

Veliko pridobitev za PGD Moste in vso Gasilsko zvezo (GZ) Komenda, v katero poleg tega društva spadata tudi PGD Komenda in PGD Križ, so pohvalili predsednik GZ Komenda Jožef Sušnik s Križa, komendski župan Stanislav Poglajen, ki je hkrati tajnik GZ Komenda in poveljnik PGD Komenda, komendski podžupan Igor Štebe, pobudnik in organizator dobrodelnega koncerta za gasilski dom; od tujih visokih gostov pa namestnica predsednika GZ Slovenije Janja Kramer Stajnko in predsedujoči v Regiji Ljubljana III. ter član UO GZ Slovenije Slavko Jalovec. Slednji je zlasti omenil, katere lastnosti združuje in pooseblja gasilec: »nesebičnost, zaupanje, sodelovanje, požrtvovalnost in skrb za ljudi«, kako opravlja svoje delo (prostovoljno, motivirano, povezano, je dobro usposobljen in opremljen) in kako pomembna so gasilska društva (so nepogrešljiva v sistemu zaščite in reševanja). Novi gasilski dom v Mostah je ocenil kot »čudovit, sodoben, moderen in uporaben«, moščanske gasilce pa je pohvalil, da »odlično sodelujejo z lokalno skupnostjo«. PGD Moste je ob njegovi 90-letnici in novi veliki pridobitvi čestital v imenu GZ Slovenije, Regije Ljubljana III. in svojem. Končal je z ugotovitvijo, kaj je gasilec: profesionalec, prijatelj in junak.

PGD Moste je bila ob visokem jubileju podeljena tudi plamenica GZ Slovenije.

Uradnemu odprtju doma so sledili številni pozdravi uglednih predstavnikov gasilskih zvez in društev ter izročitev daril predsedniku PGD Moste Romanu Kosirniku.

Visokim domačim in drugim že omenjenim gostom so se na slavnostnem odru pridružili tudi častni predsednik GZ Komenda Ivan Hlade s Križa, častni poveljnik GZ Komenda Marjan Koncilija, poveljnik GZ Komenda Janez Hlade  in nekdanji podžupan Občine Komenda ter koordinator del pri izgradnji novega gasilskega doma Mirko Kepic.

Dom je blagoslovil komendski župnik Zdravko Žagar.

Slovesnost, ki se je začela s sprevodom od starega do novega gasilskega doma v Mostah, so polepšale narodne noše, z lepim petjem obogatili člani Mešanega pevskega zbora DU Komenda pod vodstvom zborovodje Ignaca Gorjanca, mažoretke so pokazale svoje velike spretnosti, Folklorna skupina DU Komenda pa je ob igranju Godbe Komenda zaplesala na asfaltu pred domom.

V sprevodu je strumno korakalo 124 gasilcev in gasilk od mladih do veteranov iz gasilskih društev Komenda, Križ in Moste, pa Kamnika, Tunjic, Homca, Domžal, Mengša, Topol, Vodic, Cerkelj  in drugih povabljenih društev. V njem so se zvrstila predvsem gasilska vozila, pa tudi druga, ki sodijo v takšen sprevod, ki sta ga vodila strumna konjenika, mlada gasilca, fant in dekle, pa sta držala znak PGD Moste.

Za družabni del  prireditve je poskrbel ansambel Viharnik

Uradnemu delu prireditve je sledil družabni v prostorih gasilskega doma, pred tem pa odpiranje velike steklenice šampanjca (podžupan Štebe) in zdravica uglednim domačim in drugim gostom, med katerimi je bila tudi direktorica naše občine mag. Majda Ravnikar. Za prijetno razpoloženje in ples je poskrbel ansambel Viharnik, točajke in točaji ter drugih strežniki pa, da gasilci in drugi udeleženci slovesnosti niso bili lačni in žejni.

Veliko je k zelo uspeli prireditvi prispevalo ravno primerno vreme zanjo, čeprav je bila vremenska napoved zaskrbljujoča: plohe in nevihte. Te so se tokrat izogibale Mostam. Kot kaže, se je uresničila napoved enega izmed gasilcev, da so »tam zgoraj naročili lepo vreme«. Očitno res, k temu pa je pripomogla tudi blagoslovitev stavbe, kar smo pri marsikateri drugi javni stavbi v naši občini pogrešali. Nismo pa, tudi tokrat, odličnega povezovalca in napovedovalca prireditve Franca Pestotnika – Podokničarja.

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič   

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi