Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Komenda
JUTRI
22°C
12°C
PET.
21°C
11°C
Oceni objavo

DESETIČ OD JASLIC DO JASLIC

Pohodniška skupina »Škrjančki« si je pod vodstvom Franceta Drolca z Gore pri Komendi na štefanovo 26. decembra 2021 ogledala jaslice, ki so jih ljubitelji jaslic postavili od vasi Poženik do Šenturške Gore. Ogled so začeli pri gostišču »pri Marički« v Zalogu, kjer so ga tudi sklenili, spotoma pa se na Šenturški Gori »ogreli« s kuhanim vinom v gostišču »Pavlin.«

Imeli so kaj videti, saj so jasličarji letos od Poženika do Šenturške Gore postavili kar 33 jaslic. Med njimi celo jasličar iz Bruslja, sicer pa jasličarji iz občin Komenda, Kranj, Kamnik, Cerklje na Gorenjskem in Mengeš. Nekatere jaslice je bilo kar težko »najti«, saj so bili njihovi postavitelji zelo iznajdljivi, so si rekli, naj se obiskovalci jaslic tokrat potrudijo malo bolj kot običajno, da jih bodo ugledali. Ene že v bližini Šenturške Gore so celo v krošnji jablane.

Obiskovalcev jaslic je zelo veliko. Posebej je razveseljivo, da prihajajo družine. Tako združujejo prijetno s koristnim: ogled jaslic z ravno prav zahtevnim sprehodom – vzponom na Šenturško Goro in spustom v dolino. Zlasti veliko veselja imajo z jaslicami otroci.

Kot že običajno, jaslice »krasijo« tudi Komendsko planinsko pot, ki na Šenturško Goro vodi z Jurčkove Dobrave, pozneje pa se ji pridruži Zaloška pot. Prvo so »trasirali« in z oznakami opremili člani Planinskega društva Komenda in je del markirane Komendske planinske poti. Ob njej je devet jaslic.

Prvi je jaslice ob tej poti pred kakšnimi 15 leti postavil Franc Štern z Mlake. Najprej je zanje nosil v nahrbtniku kamenje. Ko ga je bilo dovolj, je nanj postavil jaslice.

Nato so »Škrjančki« prišli na misel, da bi tudi sami začeli ob Komendski planinski poti postavljati jaslice, bi imeli vodene oglede in bi ogled jaslic tudi dali v svoj program pohodov. Rečeno narejeno. Ogled jaslic so poimenovali Od jaslic do jaslic. Letos je bil že deseti po vrsti. Temu organiziranemu ogledu so se že in se še bodo pridružili številni posamezniki, pari in manjše skupine izletnikov in pohodnikov.

Kako bo v prihodnje, je težko napovedovati, a zamisel »Škrjančkov« je obrodila dober sad, kar potrjuje vedno več postavljavcev jaslic ob poti iz Poženika na Šenturško Goro, pa tudi vedno več obiskovalcev in občudovalcev. Za slednje se je treba primerno obleči in obuti ter potruditi. Je vredno. Tudi zaradi imenitne »kulise« Kamniških planin v ozadju ter pogleda s Šenturške Gore v pogosto megleno dolino, a s soncem obsijane vrhove gora vsenaokrog.

Besedilo: Jožef Pavlič

Foto: Andrej Lukan in Mateja Drolec    

Oglejte si tudi