Logo MojaObčina.si

Komenda

JUTRI
27°C
15°C
SRE.
24°C
13°C

DESETIČ OD JASLIC DO JASLIC

Pohodniška skupina »Škrjančki« si je pod vodstvom Franceta Drolca z Gore pri Komendi na štefanovo 26. decembra 2021 ogledala jaslice, ki so jih ljubitelji jaslic postavili od vasi Poženik do Šenturške Gore. Ogled so začeli pri gostišču »pri Marički« v Zalogu, kjer so ga tudi sklenili, spotoma pa se na Šenturški Gori »ogreli« s kuhanim vinom v gostišču »Pavlin.«

Imeli so kaj videti, saj so jasličarji letos od Poženika do Šenturške Gore postavili kar 33 jaslic. Med njimi celo jasličar iz Bruslja, sicer pa jasličarji iz občin Komenda, Kranj, Kamnik, Cerklje na Gorenjskem in Mengeš. Nekatere jaslice je bilo kar težko »najti«, saj so bili njihovi postavitelji zelo iznajdljivi, so si rekli, naj se obiskovalci jaslic tokrat potrudijo malo bolj kot običajno, da jih bodo ugledali. Ene že v bližini Šenturške Gore so celo v krošnji jablane.

Obiskovalcev jaslic je zelo veliko. Posebej je razveseljivo, da prihajajo družine. Tako združujejo prijetno s koristnim: ogled jaslic z ravno prav zahtevnim sprehodom – vzponom na Šenturško Goro in spustom v dolino. Zlasti veliko veselja imajo z jaslicami otroci.

Kot že običajno, jaslice »krasijo« tudi Komendsko planinsko pot, ki na Šenturško Goro vodi z Jurčkove Dobrave, pozneje pa se ji pridruži Zaloška pot. Prvo so »trasirali« in z oznakami opremili člani Planinskega društva Komenda in je del markirane Komendske planinske poti. Ob njej je devet jaslic.

Prvi je jaslice ob tej poti pred kakšnimi 15 leti postavil Franc Štern z Mlake. Najprej je zanje nosil v nahrbtniku kamenje. Ko ga je bilo dovolj, je nanj postavil jaslice.

Nato so »Škrjančki« prišli na misel, da bi tudi sami začeli ob Komendski planinski poti postavljati jaslice, bi imeli vodene oglede in bi ogled jaslic tudi dali v svoj program pohodov. Rečeno narejeno. Ogled jaslic so poimenovali Od jaslic do jaslic. Letos je bil že deseti po vrsti. Temu organiziranemu ogledu so se že in se še bodo pridružili številni posamezniki, pari in manjše skupine izletnikov in pohodnikov.

Kako bo v prihodnje, je težko napovedovati, a zamisel »Škrjančkov« je obrodila dober sad, kar potrjuje vedno več postavljavcev jaslic ob poti iz Poženika na Šenturško Goro, pa tudi vedno več obiskovalcev in občudovalcev. Za slednje se je treba primerno obleči in obuti ter potruditi. Je vredno. Tudi zaradi imenitne »kulise« Kamniških planin v ozadju ter pogleda s Šenturške Gore v pogosto megleno dolino, a s soncem obsijane vrhove gora vsenaokrog.

Besedilo: Jožef Pavlič

Foto: Andrej Lukan in Mateja Drolec    

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi