Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
4°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Mesec april v znamenju čistilnih akcij

Mesec april je že več let tradicionalno namenjen čistilnim akcijam po vsej Sloveniji. Vsi odpadki, ki se čez leto naberejo na naših lepih zelenicah, gozdovih, poljih, poteh in še kje, se v aprilu vsaj delno odstranijo s pridnimi pobiralci smeti.
Največkrat je tako, da smeti pobiramo ravno tisti, ki jih vestno ločujemo in mečemo tja, kamor spadajo. Zato bi si želeli, da bi vsi tako ravnali: torej odlagali smeti v koše in zabojnike in ne v naravo. Tako bi imeli na čistilnih akcijah manj dela. Čistilne akcije pa naj ne bodo samo aprila, ampak čez vse leto. Ko se peljemo že desetič mimo vrečke z odpadki, ki leži na travi ob cesti, jo poberimo. Ko vidimo plastenko ali pločevinko kokakole v parku, kjer se igrajo naši otroci, jo pospravimo. Pločevinke, še posebej, če so poškodovane, imajo velikokrat ostre robove, ki so lahko nevarni tako za ljudi kot tudi za živali.

Odziv na letošnjo čistilno akcijo je bil dober, upamo pa, da bo drugo leto še boljši. Posebna zahvala gre posameznikom, ki so se odzvali, pobrali smeti, nam poslali fotografije in polne vrečke odložili na mesta za odvoz. Hvala tudi vsem društvom, ki delujejo na območju naše občine in ki vsako leto skrbijo, da je v naši občini manj smeti. Tudi letos so se številni pridružili čistilni akciji.

S kolegom Tadejem Strmškom sva se kot novopečena člana Odbora za varstvo okolja in požarno varnost odzvala povabilu Lovske družine Cirkovce na čistilno akcijo. Zjutraj naju je na sedežu družine v Starošincah pričakala kava, dobila pa sva tudi rokavice in vso opremo za pobiranje smeti. Kljub dežju in neugodnim razmeram za pobiranje smeti sva z veseljem opazovala vnemo in zagon lovcev, ki se niso dali in so celo nedeljsko dopoldne namenili čiščenju naše občine. Premočeni do nogavic smo pobirali pločevinke, plastenke, folije, naleteli pa smo tudi na avtomobilske gume, svinjske kože, gradbeni material in še kaj. Ljudje, ki to odnašajo v naravo, se najverjetneje ne zavedajo, koliko škode delajo s tem ne le naravi in živalim, temveč tudi celotni skupnosti in konec koncev, tudi samim sebi. Na koncu se je nabralo veliko polnih vreč, lovci pa so se vključili tudi s prikolicami, da so lahko naložili še tiste večje smeti.

Naj bo čistilna akcija vsak dan v letu. Čistimo in pobirajmo sproti in ne onesnažujmo. Imamo samo en planet – ne zapravimo ga. 

 

Eva Žunkovič,

predsednica Odbora za varstvo okolja in požarno varnost

Oglejte si tudi