Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Priporočilo za manj oziroma nič plastike za enkratno uporabo

Občina Kidričevo je na pobudo Odbora za varstvo okolja in požarno varnost pristopila k dogovoru o zmanjšanju uporabe plastike za enkratno uporabo.

Občinski svetniki Občine Kidričevo smo na redni marčevski seji soglasno potrdili predlog sklepa z manjšim dopolnilom, ki smo ga podali na Odboru za varstvo okolja in požarno varnost Občine Kidričevo, in sicer da Občina Kidričevo podpiše pristopno izjavo k dogovoru o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastike za brezplačno uporabo v slovenskih občinah.

Skupnost občin Slovenije je namreč leta 2019 župane in županje pozvalo k sklenitvi dogovora o spodbujanju zmanjšanja uporabe plastičnega pribora v slovenskih občinah. K dogovoru, ki je prostovoljen, lahko kadar koli pristopi občina, ki v okviru svojih aktivnosti organizira različne oblike javnih ali internih prireditev in sestankov, kjer se ne nudi plastičnega pribora (plastične slamice, plastični krožniki, plastični lončki ali plastični jedilni pribor). Do sedaj je k dogovoru pristopilo že več kot šestdeset slovenskih občin.

Zavedamo se, da je izvajanje takšne zaveze dolgotrajen projekt, katerega ni mogoče izvesti na hitro, ampak mora biti proces postopen, tako da imamo vsi dovolj časa za prilagoditev. Poročilo Indeks ustvarjenih plastičnih odpadkov, ki ga izračunava človekoljubna fundacija Minderoo, kaže, da kljub kljub pozivom in prizadevanjem za zmanjšanje onesnaževanja našega planeta s plastiko svet proizvaja rekordno količino plastičnih odpadkov za enkratno uporabo, večinoma iz polimerov, ustvarjenih iz fosilnih goriv. Tako smo leta 2021 ustvarili 139 milijonov metričnih ton plastičnih odpadkov za enkratno uporabo, kar je šest milijonov metričnih ton več kot leta 2019, ko je bil objavljen prvi indeks. 

Glede na navedeno smo prepričani, da je zaveza vsakega izmed nas, da naredi vse, kar je v njegovi moči za manjšo uporabo plastike. Gre za našo odgovornost planetu, občina kot skupnost pa mora biti vzgled občankam in občanom.

S tem dogovorom se občina in njeni organi zavezujemo, da bomo pri delovanju uporabljali čim manj plastike za enkratno uporabo. Tako se naj na primer namesto plastenke vode oziroma plastičnega kozarca postreže raje voda iz vrča ali steklenega kozarca. Kava iz avtomatov se naj postreže v reciklirani plastiki in brez žličke za enkratno uporabo. Prav tako pa se zavezujemo, da bomo javne prireditve organizirali s čim bolj okolju prijazno embalažo.

Na tem mestu pozivamo tudi vsa društva in turistične destinacije v Občini Kidričevo k trajnostnemu ravnanju z odpadki, na način, da organizirajo dogodke in prireditve brez plastičnih izdelkov ali z omejeno porabo. Na javnih prireditvah tako priporočamo uporabo trajnejših plastičnih proizvodov ali proizvodov iz neplastičnih materialov (steklo, keramika, pralna in razgradljiva plastika in podobno). Ena možnost je tudi, da omogočimo obiskovalcem prireditve, da prinesejo svoj lonček za pijačo ali svojo posodico za hrano za večkratno uporabo. Organizatorji naj poskrbijo tudi za ločeno zbiranje odpadkov že na sami prireditvi. Prav tako je pomembno ozaveščanje obiskovalcev prireditev o teh možnostih.  

Odbor za varstvo okolja in požarno varnost

Oglejte si tudi