Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
11°C
JUTRI
22°C
11°C
Oceni objavo

Vladni obisk v Horjulu

Med obiskom aktualne vlade v občinah Primorsko-Notranjske statistične regije, sta dva ministra s svojo delegacijo obiskala tudi Horjul. Gre za prvi tako pomemben obisk predstavnikov oblasti v naših krajih, kar je bila odlična priložnost, da na terenu lahko vidijo, kaj vse se je v minulem obdobju naredilo in poskrbelo za dvig kakovosti bivanja v občini Horjul.
Obisk je potekal v petek 1. aprila v popoldanskem času. Že dopoldne pa si je Damir Orehovec, državni sekretar ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ogledal kako poteka gradnja prizidka vrtca v Horjulu, ki ga omenjeno ministrstvo tudi sofinancira. Z zanimanjem si je ogledal značilnosti ekološke gradnje ter pohvalil urejenost vrtca z okolico ter si ogledal, kako se imajo naši najmlajši po posameznih enotah. Sekretarja in njegovo ekipo sta sprejela ter vodila po vrtcu in okolici župan Janko Prebil in ravnatelj Aleksander Gube s sodelavci.

Minister za javno upravo na sestanku s predstavniki občine o aktualnih vprašanjih

Vodstvo občine je skupaj z nekaterimi svetniki v veliki sejni dvorani sprejelo vladno delegacijo na čelu z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom in na kratko predstavilo aktualne občinske aktivnosti. Župan Janko Prebil je ministru predstavil infrastrukturne projekte, ki so v teku in planirani v bližnji prihodnosti. Omenil je tudi najuspešnejša podjetja in obrtnike, ki nudijo zaposlitev in stabilnost prebivalcem ter izpostavil, da je v naši občini še vedno precej kmetijstva in s tem tudi velik potencial za samooskrbnost z doma pridelano hrano. Izpostavil je tudi infrastrukturo in prometne povezave z Ljubljano kamor velik del prebivalstva vsakodnevno migrira na delo. Na sestanku so se pogovorili tudi o spremembi Zakona o financiranju občin in spremembi Zakona o finančni razbremenitvi občin. Dotaknili so se tudi nekaterih tem, ki bi občini v prihodnje lahko olajšale delovanje ter seveda vsem občanom dvignile kakovost življenja, predvsem je župan poudaril, da si na podeželju želimo ponovno uvedbo krajevnih uradov Upravne enote, vsaj za kakšen dan v tednu, saj je veliko oseb, ki jim obisk UE na Vrhniki ali v Ljubljani predstavlja prevelik stres.

Minister Janez Cigler Kralj obiskal Deos Horjul

V domu starejših občanov Deos v Horjulu je stanovalce pozdravil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je direktorju Deosa predal posebno priznanje – spominski znak za požrtvovanje v boju s COVID-19 centru starejših Horjul za zasluge v času pandemije. V svojem nagovoru se je zahvalil vsem zbranim za trud in požrtvovalnost v težkih trenutkih, ki so jim morali prestajati za zaprtimi vrati, ločeni od prijateljev in brez stikov s svojci. Pohvalil je tudi urejenost doma starejših in prizadevanje vodstva ter osebja, da v jeseni življenja omogočijo dostojnost in oskrbi starostnikom. Izrazil je tudi upanje, da bodo lahko nadaljevali z dobrim delom na ministrstvu kjer so v času aktualne vlade veliko stvari že izboljšali, poskrbeli za dvig pokojnin in energetske vavčerje. Tako kot se je do sedaj zavzemal za kakovost življenja starostnikov, se bo tudi v prihodnje saj je prepričan, da mora biti pri urejanju vsega kar potrebujejo starejši občani predvsem bistveno manj birokracije in zagotovilo. Želi si, da vsak, ki celo življenje dela, ki tako veliko da družini, otrokom in celotni družbi lahko mirno uživa v pokoju brez, da mora skrbeti, kako se bo prebil skozi meseca ali kje bo živel. Obisk je minister zaključil s kratkim neformalnim druženjem s stanovalci doma DEOS in osebjem ter z županom. 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi